Vraždu páru si pripomenú pochodmi v Martine, Púchove a Považskej Bystrici, pridá sa aj Žilina


Foto: Vraždu páru si pripomenú pochodmi v Martine, Púchove a Považskej Bystrici, pridá sa aj Žilina
Galéria: 14 fotiek

Dnes 2. marca 2018 sa na Slovensku aj v iných krajinách uskutočnia spomienkové pochody za zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú. K hlavnému pochodu v Bratislave, na ktorom vystúpia osobnosti verejného života, sa postupne pridajú desiatky miest v našej krajine aj za jej hranicami.

Už včera sme si v Žiline tichou pietou pripomenuli pamiatku dvoch ľudí, ktorí boli zavraždení medzi štvrtkom a nedeľou. Pri Farských schodoch na Hlinkovom námestí si desiatky ľudí pripomenuli mladý pár, ktorý pravdepodobne doplatil na investigatívnu činnosť jedného z nich.

Pochod s vystúpeniami rečníkov v Martine

Ak by ste sa chceli zúčastniť pochodu, v susednom Martine dnes o 17:00 hod. začína sviečkový pochod. Miestom stretnutia je okolie súsošia Jánošíkovej družiny, neďaleko Galérie v Martine. Na akciu si môžete priniesť sviečku, ktorú symbolicky položíte na Divadelnom námestí na znak úcty k zavraždeným. Akcia je organizovaná ako občianska a apolitická udalosť.

„Bol ohavne zavraždený novinár, ktorý písal o nespravodlivosti v podobe nevyšetrených a nepotrestaných podvodov. Bola ohavne zavraždená jeho partnerka archeologička, ktorá bola len po boku svojho partnera. Boli ohavne zavraždení mladí ľudia, ktorí mali spoločné plány, spoločné ciele a celý život pred sebou. Budeme radi, keď budete šíriť tento pietny pochod medzi dalších ľudí, keď sa nemôžete zúčastniť. Čím viac nás bude, tým väčšiu odozvu to bude mať,“ uviedla jedna z orgaizátoriek akcie Katarína Chovancová.


Program pochodu v Martine:
17.00 – zraz pri Galérii v Martine (okolo súsošia Jánošikovej družiny) a zapálenie sviečok
17.15 – presunieme sa pokojným sviečkovým pochodom pred Slovenské komorné divadlo – Divadelné námestie, kde položíme sviečky
17.30 – so svojimi príhovormi vystúpia zástupcovia novinárov, študentov a umelcov

Krátka akcia prebehne v Žiline aj dnes

Rovnako tak môžete navštíviť pochod v Považskej Bystrici, kde už v utorok prebehla tichá spomienka. „Pochod začne, tak ako v ostatných mestách na Slovensku, dňa 2.3.2017 v piatok o 17:30 pri pamätníku SNP a spoločne sa presunieme na námestie pred Domom kultúry ku Cooltajneru, kde budú môcť účastníci zapáliť sviečku za Maťu a Janka,“ uvádzajú organizátori. Pieta prebehne aj v Dolnom Kubíne na Námestí Pavla Országha Hviezdoslava o 17:00.

Krátky pochod z Mariánskeho na Hlinkovo námestie sa nakoniec uskutoční aj v Žiline, začína o 17:00 hod. na Mariánskom námestí pri Radnici mesta Žilina. Následne sa ľudia presunú na námesti Andreja Hlinku.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu