Mesto hospodárilo v roku 2017 s prebytkom 5,5 milióna eur, peniaze využijú aj na chodníky a cesty


Foto: Mesto hospodárilo v roku 2017 s prebytkom 5,5 milióna eur, peniaze využijú aj na chodníky a cesty Foto: ilustračné

Mesto Žilina hospodárilo v roku 2017 v pozitívnych číslach. Vyplýva to z aktuálnych údajov, ktoré pripravuje mestský úrad na aprílové rokovanie mestského zastupiteľstva. Celkové príjmy samosprávy dosiahli vlani sumu približne 71,9 mil. eur a výdavky boli na úrovni takmer 66,4 mil. eur. Prebytok hospodárenia tak bol v sume až 5,5 milióna eur. 

Významným príjmom rozpočtu mesta sa stali príjmy z odvodu z hazardných hier

Ich konečná hodnota pre rozpočet mesta za rok 2017 dosiahla sumu 1,8 mil. eur. Odhad rozpočtu o takmer 34% prekročili aj kapitálové príjmy. „Tento odhad predstavuje sumu približne 545-tisíc eur, pričom približne polovica tejto čiastky je z predajov pozemkov,“ vysvetlil žilinský primátor Igor Choma. Dodal, že na pozitívnych číslach sa podpísalo najmä celkové nižšie „míňanie“ oproti plánu, hodnota plnenia výdavkov dosiahla podľa jeho slov 87,4 percenta. 

„Tieto čísla sú výsledkom efektívneho riadenia a značné úspory sme dosiahli aj vďaka hospodárnym verejným obstarávaniam,“ zhodnotil primátor. Žiline sa darí aj v znižovaní dlhovej služby. V roku 2010 predstavoval dlh mesta 130%, na konci minulého roka to už bolo len 21%. Vo finančnom vyčíslení bola hodnota dlhu ku koncu roka 2010 približne 66 miliónov, dnes je zadlženosť krajského mesta na úrovni približne 13 miliónov. 


Konečné výsledky predloží primátor na schválenie zastupiteľstvu na najbližšie rokovanie

Vedenie mesta plánuje predostrieť poslancom návrh na použitie celej sumy prebytku tak, aby mohol byť schválený súčasne so záverečným účtom mesta. „Tieto financie budú smerovať predovšetkým do oblastí určených investičným plánom mesta, ktorý bol prerokovaný poslancami na februárovom zasadnutí,“ povedal Igor Choma.

Investovať sa bude podľa primátora do určených priorít - teda najmä chodníkov, ciest, cintorínov, mostov a premostení, vrátane rekonštrukcií mestských objektov, najmä škôl a školských zariadení.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina