Poslanci odobrili úver za 1,3 milióna eur na výstavbu nájomných bytov, splátka bude 4500 eur


Foto: Poslanci odobrili úver za 1,3 milióna eur na výstavbu nájomných bytov, splátka bude 4500 eur Foto: TS Mesto Žilina

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Žiline včera o 14:00 hod. mimoriadne zasadli, aby prerokovali schválenie úveru na odkúpenie bytov v pripravovanom projekte polyfunkčného domu na Dlabačovej ulici. Tie maju po dostavbe slúžiť ako mestské nájomné byty, pre mesto ich postaví prešovská firma  DAG SLOVAKIA, a.s.

Zvyšných 40 percent do sumy pribliýne 2,1 milióna eur by mala pokryť štátna dotácia z Ministerstva dopravy a výstavby SR, o ktorú mesto na základe poverenia poslancov požiada. Polyfunkčný dom vyrastie na mestských pozemkoch v blízkosti centra, železničnej a autobusovej stanice a Žilinčanom prinesie 40 nových nájomných bytov.

Záujem o nájomné bývanie v Žiline naďalej rastie

„Tento investičný zámer podporili poslanci ešte v roku 2016, dnes bolo dôležité odsúhlasiť samotné podanie žiadostí,“ uviedol primátor Žiliny Igor Choma. Podľa schváleného dokumentu získa mesto z dotácie rezortu dopravy a výstavby 769 200 eur, ďalších 1 316 620 eur plánuje prefinancovať zo spomínaného úveru a zvyšných 34 580 eur použije z vlastných zdrojov.


Nákres územia pre výstavbu nových nájomných bytov, autorom je Ing. arch. Andrej Mareš

„Jeden úver použijeme na kúpu samotných bytov, ten bude vo výške približne 1,1 milióna eur, z ďalšieho úveru vo výške 195 tisíc odkúpime garážové miesta,“ vysvetlil Igor Choma. Dodal, že mesačná splátka oboch pôžičiek vyjde mesto Žilina približne 4 500 eur.

Záujem o nájomné byty vo vlastníctve mesta začal narastať. Ku koncu januára evidoval mestský úrad 223 žiadostí o pridelenie bytu. „Našou snahou je preto hľadať nové možnosti a spôsoby ich výstavby. V najbližšej dobe plánujeme vybudovanie mestských bytov na Dlabačovej ulici a druhý plánovaný projekt je výstavba nájomných bytových jednotiek v časti Rudiny,“ priblížil žilinský primátor.

Celý záznam z mimoriadneho zastupiteľstva nájdete nižšie



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina