Ľuboš Plešinger slávnostne predstaví novú knihu FOTOMOSTY Žiliny


Foto: Ľuboš Plešinger slávnostne predstaví novú knihu FOTOMOSTY Žiliny

Už vo štvrtok 1. marca 2018 bude v Rosenfeldovom paláci slávnostne predstavená kniha FOTOMOSTY Žiliny, ktorá nadväzuje na fotografický projekt Ľuboša Plešingera s rovnakým názvom. Panorámy prepájajú rôzne obdobia a rozmanitú architektúru v Žiline. V minulosti prebehli výstavy, na ktorých boli diela prezentované.

„Srdečne Vás pozývam 1. marca 2018 o 17:00 hod. do Rosenfeldovho Paláca na stretnutie, na ktorom spoločne uvedieme do života novú knihy o Žiline s názvom FOTOMOSTY Žiliny. Kniha je vyvrcholením projektu Fotomosty Žiliny, ktorý je svojim spôsobom jedinečný. Na fotopanorámach je prepojená Žilina cez prahy storočí po stránke empatickej, ale aj architektúry,“ pozýva autor.


Pred nejakým časom sme od žilinského rodáka zisťovali, ako vznikajú jedinečné snímky. Proces nám popísal od plánovania cez fotenie až po samotnú montáž fotografie. To, čo vo výsledku pôsobí ako jedno dielo, je často zlúčením desiatok záberov.


„Fotenie je niekedy aj na viac pokusov, podľa počasia, pretože jedna fotka je zložená aj zo 60 tich záberov v štyroch vertikálnych rovinách. Čo sa horizontálnej roviny týka, tak záber je 90° - 360°. Je snaha, aby pri fotení v rušných častiach mesta nebolo na záberoch moc ľudí, z čoho vyplýva čakať pri každom zábere na to, kým z neho odídu. Niekedy nafotiť jednu scenériu zaberie niekoľko minút. Je snaha nájsť presne ten istý bod - miesto z ktorého bola ofotená aj historická fotka, aby spájanie bolo čo najvernejšie,“ uviedol Plešinger.

Snímky, ktoré vznikli vďaka projektu, tak bude mať môcť doma každý Žilinčan - v knižnej podobe. Zábery sú doplnené o texty historika Petra Štánskeho, bývalého riaditeľa Štátneho archívu v Žiline.

„Histografické a faktologické texty pre knihu s pripravil historik Mgr. Peter Štánsky. Veríme, že kniha je veľkým prínosom k spoznaniu Génius Loci - ducha mesta a vzbudí v čitateľovi silnú spolupatričnosť k nášmu krásnemu mestu. Informácie o akcii sú uvedené v pozvánke. Krst knihy bude sprevádzať výstava Fotomostov a malé občerstvenie. Teším sa na Vás,“ dodal Plešinger, autor projektu Fotomosty Žiliny.



Miesto: Rosenfeldov palác Žilina
Dátum: 01.03.2018 - 17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu