Niektoré ulice v Trnovom budú do pondelka bez vody, poruchové potrubie opäť prasklo


Foto: Niektoré ulice v Trnovom budú do pondelka bez vody, poruchové potrubie opäť prasklo

V mestskej časti Žilina - Trnové je ulica, na ktorej obyvatelia bojujú s problémovým vodovodným potrubím. Niekoľko krát do roka má totiž poruchu, pre ktorú musia ľudia nielen trpieť časté odstávky vody, ale aj množstvo výkopov a zničenú asfaltovú cestu. O probléme sme informovali presne pred rokom.

Najnovšie sú ľudia z ulice Rakové a priľahlých ulíc bez vody až do pondelka. Dnes ráno došlo opäť k poruche, pri ktorej zaplavila voda niekoľko dvorov rodinných domov a celú cestu. Pracovníci spoločnosti SEVAK dorazili na miesto skontrolovať situáciu a prívod pitnej vody zastavili. Občania boli informovaní, že v ranných a večerných hodinách bude dodávka obnovená na približne hodinu. Odstránenie poruchy bude údajne možné až v pondelok.

„Pracovník nás informoval, že majú vážnu poruchu v Čadci a preto odstránia túto poruchu až v pondelok. Zaujímavé je, že rovnaké vyjadrenie sme počuli aj naposledy, keď praskla voda tesne pred víkendom,“ uviedol jeden z obyvateľov ulice. Na 440 metrovom úseku ulice Rakové bolo podľa spoločnosti SEVAK za posledných 5 rokov evidovaných až 25 porúch. A ich počet stále narastá.


Zatiaľ nie je isté, kedy sa vodovodné potrubie podarí vymeniť. SEVAK totiž nemá dostatok financií. „V ostatných desiatich rokoch spoločnosť masívne investovala najmä do rozširovania siete verenej kanalizácie, s cieľom naplniť záväzok SR v odvádzaní a čistení odpadových vôd daný v predvstupových rokovaniach do EÚ. Na obnovu existujúcich sieti zostáva len minimum prostriedkov,“ uviedol ešte minulý rok Jozef Vrábel, vedúci Kancelárie predstavenstva spoločnosti.

Potrubie na ulici žiadali obyvatelia vymeniť už pred niekoľkými rokmi

Podľa našich informácií požadovali obyvatelia výmenu potrubia ešte okolo roku 2011, kedy prebiehali výkopové práce na kanalizácii. Výmenu žiaľ neschválili, a to aj napriek tomu, že na prívod vody slúži už 40 rokov. Vďaka tak dlhému obdobiu bez výmeny sa o ňom miestni vyjadrujú ako o “časovanej bombe”. Na susednej ulici ale v tom istom čase potrubie vymenili, aj keď bolo oveľa menej poruchové.

Obyvatelia stále dúfajú, že sa dočkajú rekonštrukcie vodovodu a nebudú musieť znášať následky porúch, ako sú niekoľkodňové odstávky či špinavá voda tečúca z kohútika.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu