Rozhodcov v oblastných futbalových súťažiach ubúda, v Žilinskom kraji organizuje OBFZ Žilina nábor


Foto:   Rozhodcov v oblastných futbalových súťažiach ubúda, v Žilinskom kraji organizuje OBFZ Žilina nábor Foto: Rozhodca a zároveň nový predseda Komisie rozhodcov OBFZ ZA Juraj Krajči

V Žilinskom kraji postupne ubúda počet rozhodcov, ktorí rozhodujú zápasy na okresnej a oblastnej úrovni. Aj preto sa rozhodol Oblastný futbalový zväz Žilina (OBFZ ZA) uskutočniť nábor talentovaných záujemcov, ktorí by chceli získať zručnosti a rozhodovať zápasy dospelých aj mládeže. Najbližšie školenie prebehne v Žiline už začiatkom marca.

Záujemcovia musia spĺňať podmienku minimálneho veku 15 rokov a dobrého zdravotného stavu. Taktiež by im nemala chýbať chuť pracovať na svojej kondícii, pretože tá ide ruka v ruke s dobrou znalosťou futbalových pravidiel. Postupne sa môžu prepracovať až na úroveň krajských alebo republikových súťaží.

„Školenie pre nových rozhodcov sa najbližšie uskutoční už 1. a 2. marca o 15:00 v sídle OBFZ na Pivovarskej ulici. Počas týchto dvoch dní sa bude školiť nielen v oblasti pravidiel futbalu ale i práci v Informačnom systéme Slovenského futbalu (ISSF), ktorý sa dnes využíva prakticky na všetky administratívne úkony ohľadom futbalu. Pre rozhodcu je dôležitý, pretože v tomto systéme vytvára Zápis o stretnutí pred každým majstrovským futbalovým stretnutím, či už dospelých alebo mládeže,“ uviedol Patrik Širanec z Komisie rozhodcov OBFZ Žilina.

Seminár Programu Talent SsFZ Tatranská Lomnica, na ktorom sa nachádzalo aj 6 žilinských rozhodcov

Príkladom rozhodcu, ktorý odštartoval svoju kariéru v OBFZ ZA a dnes rozhoduje najvyššiu slovenskú súťaž, je Michal Očenáš. Záujemcovia získajú bezplatné zaškolenie a štartovací balíček dresov, odmenou za pískanie zápasov je aj finančné plnenie či preplatenie stravného a náhrady cestovného.

Mzda rozhodcu sa vypláca každý mesiac a jej konečná suma je súčtom jednak paušálnej odmeny za odrozhodované stretnutie a vyššie spomenutých ostatných náhrad. Medzi rozhodcami navyše panuje dobrá atmosféra v rámci kolektívu.



Rozhodcovský dres ATAK, ktorý každý novy rozhodca dostane spolu s trenkami, štulpňami, píšťalkou a kartami

Klesajúci trend počtu rozhodcov je možné vysledovať ako na okresnej, tak aj krajskej úrovni. Neraz je preto na zápase prítomná len jeden rozhodca, čo predstavuje výraznú zmenu oproti tradičnému počtu troch rozhodcov. Pre objektívne posudzovanie herných situácií totiž potrebuje rozhodca oboch svojich asistentov. V okresných súťažiach má OBFZ ZA približne 45 rozhodcov.

„U viacerých však platia rôzne ospravedlnenia kvôli pracovným povinnostiam, niektorí sú aj aktívni hráči takže niekedy nemôžu byť delegovaní, objavia sa tiež zranenia a pod. Suma sumárum, pre počet stretnutí, ktoré obsadzujeme, je to naozaj málo. V minulosti v 1. či 2. triede rozhodovali pravidelne traja rozhodcovia. Dnes je bežné že sú to dvaja rozhodcovia, v 3. triede chodievajú rozhodovať dokonca po jednom. Pre nás je cieľom to, aby čo najviac stretnutí rozhodovali traja rozhodcovia,“ spresnil Širanec, ktorý je sám rozhodcom.

Žilinskí rozhodcovia Juraj Krajči, Marek Koleno, Patrik Širanec - na stretnutí Slovnaft Cupu

Zisťovali sme aj to, aká je intenzita delegovania rozhodcov a podľa akého kľúča sa postupuje. Minimálna frekvencia zápasov, ktoré by mal rozhodca počas sezóny zvládnuť, neexistuje, pri navrhovaní na jednotlivé zápasy sú však vo výhode tí rozhodcovia, ktorí sa ospravedlňujú menej často oproti svojim kolegom.

„Týmto krokom sa snažíme odmeniť rozhodcov, ktorí chcú rozhodovať a sú nám najviac nápomocní. Nemôžeme ale povedať, že by niekto ostával ochudobnený. Stretnutí dospelých spolu s mládežou je každý víkend taký počet, že sa len zriedkavo môže stať, že niekto ostane úplne bez rozhodovania. Pre tých, u ktorých vidíme najväčšiu snahu, môže byť tiež odmenou možnosť byť občasne delegovaný aj na mládežnícke stretnutia riadené Stredoslovenským futbalovým zväzom Banská Bystrica, nakoľko pravidelne delegujeme aj na takéto stretnutia,“ uzavrel Patrik Širanec z Komisie rozhodcov OBFZ Žilina.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu