AKTUÁLNE: Na žilinskom sídlisku Vlčince sa opäť objavili otravy pre psy


Foto: AKTUÁLNE: Na žilinskom sídlisku Vlčince sa opäť objavili otravy pre psy Foto: .- Jed na potkany Ratimor vo zvyšku jedla. Zdroj: idn

Viacerí čitatelia nás dnes ráno upozornili na to, že na žilinskom sídlisku Vlčince sa objavili prípady priotrávených domácich miláčikov. Na uliciach Martinská, Varšavská a Gemerská by mala byť podľa našich informácií rozsypaná neznáma látka, ktorá spôsobuje otravu. V minulosti sa na sídlisku objavila nemrznúca zmes, ktorú niekto umiestňoval do zvyškov potravy.

Motívy neznámeho páchateľa, ktorý umiestnil otravu v okolí chodníkov na Vlčincoch, nie sú známe. Jedným z dôvodov, pre ktoré sa mohol páchateľ rozhodnúť k takto radikálnemu riešeniu, môže byť aj nadmerné množstvo exkrementov po nezodpovedných majiteľoch. Takýmto konaním však trestá samotné psy a nie ich majiteľov, navyše bez rozdielu v tom, či exkrementy odpratávajú.

„Niekto rozsypáva po Vlčincoch neznámu otravu, pravdepodobne jed na potkany a trávi psy. Viem o jednom prípade, v ktorom na otravu už zomrela sučka, ďalší priotrávený psík sa našťastie z toho dostal. Ide hlavne o ulice Varšavská, Martinská a Gemerská,“ uviedol čitateľ Matúš.

Páchatelia často využívajú jed na potkany vo zvyškoch jedla

Jedným zo spôsobov, ktoré páchatelia takýchto činov využívajú, je použitie rodenticidu proti myšiam a potkanom s názvom Ratimor, ktorý je možné zakúpiť vo voľnom predaji. Od 1. marca 2018 sa však mení legislatíva a podľa nariadenia EÚ budú voľne predajné iba výrobky s nižším obsahom účinnej látky, navyše bude maximálna hmotnosť individuálneho balenia pre laických používateľov obmedzená na 150g.


Medzi prejavy otravy jedom na potkany patria slabosť a otupenosť zvieraťa, bledé ďasná, nechutenstvo a krv v stolici alebo v moči. U psíka sa môže vyskytnúť aj krvácanie z nosa. V prípade, že niektorý z týchto príznakov spozorujete, okamžite kontaktujte veterinára.

„Toxické látky narušujú vnútorný systém organizmu, poškodzuje orgány a krv nie je schopná zrážanlivosti. Silné vnútorné krvácanie majiteľ často ani nespozoruje, pretože prejavy nie sú viditeľné. Dochádza však k hromadeniu krvi do telových dutín, ako je hrudník a brucho,“ uvádza špecializovaný portál psisvet.sk

„Ide zrejme o niekoho narušeného, kto si neuvedomuje, že takto trestá zvieratá, ktoré za svojich majiteľov nemôžu. Ak zbadáte osobu s podozrivým konaním, nahláste ju na mestskú políciu prípadne odfoťte,“ dodáva čitateľ Matúš.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu