Tri turistické chodníky v Malej Fatre čaká jarná turistická uzávera, začína už 1. marca 2018


Foto: Tri turistické chodníky v Malej Fatre čaká jarná turistická uzávera, začína už 1. marca 2018 Foto: Veľký Rozsutec, archív Správy NP Malá Fatra

Správa Národného parku Malá Fatra si dovoľuje upozorniť návštevníkov územia na každoročnú  sezónnu uzáveru  troch turistických chodníkov.V období od 1.marca do 15. júna je v zmysle návštevného poriadku uzavretý chodník na Veľký Rozsutec v úsekoch sedlo Medzirozsutce – Veľký Rozsutec – sedlo Medziholie (červená turistická značka), časť modrého turistického chodníka Malé nocľahy – Obšívanka a  chodník na Malý Kriváň v úseku Vendovka - Malý Kriváň (modrá turistická značka).

Dôvodom jarnej uzávery je v prvom rade ochrana živočíchov, ktoré majú v Malej Fatre svoj domov.  Jar je najcitlivejšie obdobie v roku pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov i cicavcov.  Pre tieto druhy je dôležité, aby aspoň pár mesiacov v roku mali zabezpečený pokoj od ľudskej prítomnosti. V neposlednom rade uzávera slúži aj na ochranu pôdneho krytu, ktorý je bezprostredne po zimnom období náchylnejší na eróziu .

Turisti majú celoročne k dispozícii v národnom parku vyše 150 km značených turistických chodníkov rôznej obtiažnosti, takže veríme, že toto obmedzenie prínosné pre prírodu Malej Fatry budú akceptovať a rešpektovať.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Gabriela Kalašová, Správa NP Malá Fatra