V Malej aj Veľkej Fatre stále platí mierne lavínové nebezpečenstvo


Foto: V Malej aj Veľkej Fatre stále platí mierne lavínové nebezpečenstvo Foto: ilustračné

Horská záchranná služba informuje na svojich stránkach o pretrvávajúcom miernom stupni lavínového nebezpečenstva v oboch Fatrách - Malej aj Veľkej. Pád lavíny tu síce hrozí v prípade vyššieho zaťaženia ako pri stupni nebezpečenstva, ktorý platí aktuálne v Tatrách, stále však predstavuje reálnu hrozbu.

„Vo Fatrách pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, aj tu je však možné uvoľniť veľkým dodatočným zaťažením lavínu. Pod takýmto zaťažením sa rozumie skupina lyžiarov bez rozostupov, peší turisti alebo pád lyžiara,“ spresnil v komentári k dnešnému dňu Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Aktuálna lavínová situácia 19.2.2018

Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách stále pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, ako dôsledok poslednej periódy sneženia, silného vetra a nízkych teplôt. Sneh je tu rozložený nerovnomerne, prefúkaný na záveterné strany svahov a na mnohých miestach silný vietor vytvoril nestabilné vankúše a dosky, na hrebeňoch preveje. Práve tie sa uvoľňujú aj pri malom dodatočnom zaťažení.


Lavína v Tatrách si vyžiadala ľudskú obeť

Pád lavíny si v Tatrách cez víkend vyžiadal život 35-ročného poľského horolezca, ktorý neprežil nával snehu počas lezenia Širokého ľadu. Na mieste zasahovali aj leteckí záchranári, ktorí využili prémiovo systém Autopulse na automatické stláčanie hrudníka pri zachraňovaní lezeckej partnerky horolezca. Tá bola prevezená do nemocnice v Poprade.

Horská záchranná služba zasahovala počas víkendu v Tatrách pri páde lavíny. Zdroj: HZS.sk

Nebezpečné pre vznik lavín sú úzke žľaby a tvrdé dosky spolu s vankúšmi. Sneh sa kvôli nízkym teplotám nestihol previazať a preto hrozí jeho strhnutie dodatočnou záťažou. V stredných polohách, kde fúkalo menej si sneh zachováva prachový charakter.

„Teploty dosiahli v dolinách -11°C, na vrcholoch hôr -13°C. Za poslednú periódu počasia napadlo v našich horských územiach do 30 cm nového suchého snehu. V priebehu nedele 18.2.2018 však fúkal silný prevažne severozápadný vietor do 20 m/s (72 km/h) a pretrvávali nízke teploty. To spôsobilo, že sneh nie je previazaný, na mnohých miestach je nafúkaný do tvrdých dosiek a vankúšov, ktoré predstavujú potencionálne riziko pre vznik lavín. Nebezpečné sú hlavne úzke žľaby a terénne depresie na záveterných stranách,“ doplnil Buliak.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu