Hotelovú akadémiu a SPŠ stavebnú v Žiline zrekonštruujú, obe školy získali stotisíce eur


Foto: Hotelovú akadémiu a SPŠ stavebnú v Žiline zrekonštruujú, obe školy získali stotisíce eur Foto: ilustračné

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) vyhodnotilo žiadosti z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) zamerané na zvýšenie počtu žiakov na praktickom vyučovaní, medzi úspešnými uchádzačmi o peniaze z eurofondov sa nachádzajú aj dve školy v Žiline - Hotelová akadémia Žilina a SPŠ stavebná Žilina.

Obidve tak získajú v rámci modernizácie odborného vzdelávania stotisíce eur na rekonštrukciu priestorov a nákup nového materiálno-technického vybavenia. V projekte získa celkom 77 stredných odborných škôl viac ako 50 milónov eur v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

„Ak chceme, aby Slovensko bola konkurencieschopná krajina, nesmieme zabúdať na odborné vzdelávanie na stredných školách. Tie boli v poslednej dobe akoby na okraji záujmu. Pritom práve odborné školy vychovávajú také profesie ako sú poľnohospodári, potravinári, elektrotechnici, stavbári, lesníci, ale dokonca aj hotelieri. Bez nich si sotva vieme predstaviť bežný život. Práve toto sú odbory, ktoré sa bez kvalitného technického a materiálneho vybavenia nezaobídu,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Obidve žilinské školy dostanú viac ako 670-tisíc eur na modernizáciu

Spolu je na zvýšenie počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní vyčlenených bezmála 95 miliónov eur, po prvom kole teda ostáva k dispozícii ešte približne 45 miliónov eur. Najviac podporované aktivity v projektoch boli materiálno-technické vybavenie pracovísk ako napríklad dielne, šatne, sociálne zariadenia, moderné meracie zariadenia pre študentov, výpočtová technika, vzduchotechnika, osvetlenie.


Pri rekonštrukcii priestorov to bolo rozšírenie učební, zvýšenie počtu učební, vytvorenie nových priestorov pre hygienické potreby. Podporené bolo tiež zvýšenie energetickej hospodárnosti budov – zateplenie obvodového plášťa budovy, zateplenie strechy.

V rámci Žilinského kraja dostali finančné prostriedy aj ďalšie školy, konkrétne v Martine, Liptovskom Mikuláši, Liptovskom Hrádku, Kysuckom Novom Meste, Čadci, Bytči a Ružomberku. Prehľad jednotlivých dotácií si môžete pozrieť nižšie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu