Náčelník Mestskej polície v Žiline: Nedostatok parkovacích miest neoprávňuje porušovať predpisy


Foto: Náčelník Mestskej polície v Žiline: Nedostatok parkovacích miest neoprávňuje porušovať predpisy Foto: TS Mesto Žilina

Po mnohých sťažnostiach od obyvateľov sa Mestská polícia v Žiline aktuálne zameriava na vodičov áut, ktorí parkujú svoje vozidlá na mestskej zeleni, čím porušujú zákon. Ako pripomína primátor Žiliny Igor Choma, takýmto konaním porušujú tým zákon a hrozia im sankcie:

„Tak ako každé veľké mesto, aj Žilina zápasí s nedostatkom parkovacích miest. Snažíme sa nájsť vhodné riešenia, ale žiaľ v minulosti bol tento problém dlhodobo zanedbaný a nárast počtu parkujúcich je dnes enormný,“ povedal primátor Žiliny Igor Choma.

Na uplynulom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline schválili poslanci desiatky tisíc eur na nové parkovacie plochy. Mesto podľa slov primátora eviduje množstvo sťažností od obyvateľov sídlisk, ktorým prekáža, že autá parkujú vo vnútroblokoch na trávnikoch a miestach, ktoré nie sú na parkovanie určené.

„Je prirodzené, že každý obyvateľ chce zaparkovať vozidlo pri svojom paneláku, nie je však možné, aby tým ničil verejnú zeleň a blokoval chodníky,“ dodal primátor.


Problematické skracovanie cesty na Hlinách VIII.

Mestská polícia preto organizuje preventívnu akciu, v ktorej sa zameriava na tento problém. „Vodiči takýmto konaním porušujú zákon o cestnej premávke a všeobecne záväzné nariadenie mesta o ochrane zelene. Ani nedostatok parkovacích miest ich neoprávňuje porušovať tieto predpisy,“ upozornil náčelník Mestskej polície v Žiline Milan Šamaj.

Zároveň doplnil, že šoférom hrozí za toto konanie bloková pokuta do 50 eur. Ďalším problémom je skracovanie si ciest pomedzi vnútrobloky a ničenie zelene na sídliskách. K takejto situácii dochádza napríklad na sídlisku Hliny 8.

„Najviac podnetov máme z Lichardovej ulice, kde takéto skratky využívajú najmä šoféri pri základnej škole,“ ozrejmil náčelník polície. Vozidlá prejazdom po chodníkoch ničia asfalt, poškodzujú obrubníky, spôsobujú výtlky a v neposlednom rade znepríjemňujú chôdzu peším. V mnohých prípadoch nepomáhajú ani zábrany a regulačné stĺpiky.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina