Na Rosinskej ceste v Žiline osadili 33 lámp, na ulici Vysokoškolákov ďalších štrnásť


Foto: Na Rosinskej ceste v Žiline osadili 33 lámp, na ulici Vysokoškolákov ďalších štrnásť Foto: TS Mesto Žilina

Úspora energie, kvalitnejšie osvetlenie verejných priestranstiev, a s tým spojená i väčšia bezpečnosť a komfort obyvateľov. To boli hlavné dôvody prečo sa mesto Žilina pustilo do modernizácie verejného osvetlenia. Na konci minulého roka sa samospráve podarilo rozbehnúť prvú etapu rekonštrukcie pouličných lámp a tá v týchto dňoch vyvrcholila osvetlením na Rosinskej ceste a na Ulici vysokoškolákov.

Osvetlenie v tejto okrajovej časti sídliska bolo viac ako nevyhnutné. Na doteraz tmavom úseku Ulice vysokoškolákov pribudlo 14 nových svietidiel, kompletne osvetlená je po novom i Rosinská cesta, kde sa osadilo 33 lámp. Investícia si vyžiadala 214 tisíc eur.

Celková investícia na výmenu osvetlenia predstavuje viac ako 7 miliónov eur

„Pomaly máme za sebou prvú časť obnovy verejného osvetlenia, ktorá zahŕňala výmenu svietidiel na sídlisku Vlčince a v časti Malá Praha. Modernizácia bola nutná, osvetlenie bolo už technicky zastarané, hrdzavé a miestami sa rozpadávalo. Dnes už budú obyvateľom týchto miestnych častí svietiť na cestu nové LED svietidlá s vysokou účinnosťou a dlhou životnosťou,“ vysvetlil primátor mesta Igor Choma.


Galéria: 6 fotiek

Podľa jeho slov mesto takto ušetrí ročne približne 60 percent nákladov. „Tieto usporené financie tak budeme môcť opäť investovať do zlepšenia a rozšírenia verejného osvetlenia v ďalších častiach nášho mesta,” doplnil primátor. Úspora sa týka tak nákladov na spotrebu elektrickej energie, ako aj nákladov na údržbu.

Doteraz sa podarilo vymeniť a osadiť 456 svietidiel a vybudovalo sa približne 20 km nových káblových rozvodov. V druhej etape sa bude pokračovať na ďalších sídliskách a miestnych častiach. Nové osvetlenie pribudne do konca roka na Hájiku, Solinkách i na Hlinách, modernizácia verejného osvetlenia prebehne tiež na Bôriku, v Starom meste a na hlavných ťahoch. Celkovo sa na tento účel preinvestuje približne 7,3 mil. eur.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina