SHMÚ upozorňuje na zvýšený smog v Žiline, boli prekročené priemerné denné hodnoty


Foto: SHMÚ upozorňuje na zvýšený smog v Žiline, boli prekročené priemerné denné hodnoty

Včera 11. februára 2018 informoval Slovenský hydrometeorologický ústav o zvýšených hodinových koncentráciách prachových častíc PM10, ktoré boli namerané na stanici v Žiline, na ulici Obežná. Riadiace stredisko smogového varovného systému pre PM10 vydalo signál „UPOZORNENIE“. 

V predchádzajúcom dni boli na niektorých staniciach priemerné denné hodnoty PM10 nad 50 µg/m3. Táto hodnota nesmie byť prekročená na jednotlivej stanici viac ako 35 krát v kalendárnom roku.

Platnosť upozornenia pre oblasť Žilina sa začala už 11.2.2018 o 02:00 hod. a platí do odvolania.

Príčiny smogovej situácie

Vysoké emisie PM10 z lokálnych zdrojov vrátane cestnej dopravy a vykurovania pevným palivom v súvislosti s nepriaznivými rozptylovými podmienkami. 


Geografická oblasť očakávaných vysokých koncentrácií PM10

Vzhľadom na nepriaznivé rozptylové podmienky možno očakávať vysoké koncentrácie PM10 v oblastiach, v ktorých sa nachádzajú relevantné zdroje PM10 (napr. lokálne kúreniská na pevné palivo, kotolne na pevné palivo, a pod.).

Informácia o rizikových skupinách obyvateľstva

K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo - cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy.

Odporúčané predbežné opatrenia, ktoré by mala dotknutá skupina obyvateľstva  vykonať 

Pre obmedzenie zbytočnej expozície častíc PM10 v čase so zvýšenými koncentráciami v ovzduší považujeme za vhodné zabezpečiť tieto opatrenia:

  • obmedziť dobu pobytu vonku
  • skrátiť vetranie obytných miestností
  • obmedziť fyzickú námahu vonku (fyzická práca, športové aktivity)


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ