Žilinský Carneval nesklamal ani tento rok, ulice zaplnilo až 400 karnevalových masiek


Foto: Žilinský Carneval nesklamal ani tento rok, ulice zaplnilo až 400 karnevalových masiek
Galéria: 10 fotiek
Foto: Mesto Žilina

V piatok 9. februára zaplnilo žilinské ulice približne 400 karnevalových masiek. Na tradičnom fašiangovom festivale, ktorý nesklamal ani v tomto roku a opäť sa postaral o jedinečnú zábavu, sa naozaj bolo na čo pozerať. Karnevalový sprievod, na čele s kráľovnou a kráľom karnevalu, vyrazil o 14:30 hod. spred budovy Mestského úradu v Žiline.

Masky prechádzali Mariánskym námestím, cez Farské schody až na Námestie Andreja Hlinku. Následne pokračovali po Národnej ulici a svoj pochod ukončili na Mariánskom námestí, kde ich už čakali stovky divákov a hlavný program.

V programe sa predstavili deti z detských folklórnych súborov Hájovček, Lieska či Cipovička a žiaci zo Súkromnej základnej umeleckej školy Slovenských dobrovoľníkov v Žiline. Nechýbalo ani vystúpenie folklórnych súborov Jurošík a Rozsutec. Záver karnevalu patril skupine Taktici.


Ako to už na tradičných fašiangových zábavách býva, aj v Žiline ukončí obdobie plné svetských radovánok pochovávanie basy, ktorým sa symbolicky začne pôstne obdobie. 

Zábava pokračovala aj v sobotu 10. februára a to v Mestskom divadle, kde sa predstavil Folklórny súbor Rozsutec a jeho hostia z Michaloviec, Folklórny súbor Jurošík v programe Roztancované fašiangy. 

Žilinský Carneval organizuje mesto Žilina už štrnásty rok a patrí k najväčším sprievodom masiek na Slovensku. Vychádza zo starých zvykov, spája však tradičné masky s tými súčasnými. Jeho zakladateľom je žilinský fotograf Ivan Kelly Köhler.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina