Ministerstvo zrušilo rýchlu lekársku pomoc v Kysuckom Novom Meste a Rajci, najbližšie je v Žiline


Foto: Ministerstvo zrušilo rýchlu lekársku pomoc v Kysuckom Novom Meste a Rajci, najbližšie je v Žiline

Ministerstvo zdravotníctva zrušilo od 1. februára 2018 dve stanice rýchlej lekárskej pomoci (RLP) a to v mestách Kysucké Nové Mesto a Rajec. K zrušeniu došlo bez vedomia úradu ŽSK. Zrušením RLP došlo podľa Žilinského samosprávneho kraja k zníženiu kvality zdravotnej starostlivosti v regióne. Rýchla lekárska pomoc sa tak zmenila na rýchlu zdravotnú pomoc (RZP).

Podľa ministerstva sa ľudia nemusia obávať, obyvatelia dotknutých oblastí však s týmto krokom nesúhlasia a myslia si, že lekári v záchranných službách budú chýbať. Výjazdy vozidiel záchranky v uvedených oblastiach teda budú bez lekára. Podľa hovorkyne Ministerstva zdravotníctva má však byť zdravotná starostlivosť poskytovaná v plnom rozsahu a v plnej kvalite, tak ako doteraz.

K zrušeniu RZP malo dôjsť aj na základe analýzy, ktorá hovorí, že počet výjazdov s lekárom nie je vysoký. Má ísť len o necelých 100 výjazdov z celkovo viac ako 1 600. MUDr. Ivo Hybrant, jeden z lekárov zo zrušenej RLP hovorí, že štatistika nezohľadňuje, prečo ide len o stovku výjazdov. Podľa neho je dôvodom, že posádka je stále vo výjazde a preto nemôže ísť k ďalšiemu prípadu.

Posádky rýchlej lekárskej pomoci zasahujú okrem infarktov často aj pri vážnych dopravných nehodách. Ak bude podľa ministerstva potrebný príchod lekára, operačné stredisko pošle práve posádku s lekárom. Táto sa bude ale najbližšie nachádzať v Žiline a jej príjazd do Rajca či Kysuckého Nového Mesta môže v čase dopravnej špičky trvať dlho.

Na úrade ŽSK prebehne v pondelok 12. februára tlačová konferencia, ktorej témou bude práve zrušenie rýchlej lekárskej pomoci v Kysuckom Novom Meste a Rajci bez akejkoľvek konzultácie so samosprávnym krajom. Na konferencii vystúpi aj lekár zo zrušenej RLP MUDr. Ivo Hybrant, MPH, ktorý vysvetlí dôsledky tohto kroku ministerstva na obyvateľov Žilinského kraja. Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová upresní ďalšie kroky kraja pre zvrátenie tohto rozhodnutia rezortu zdravotníctva.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu