Na Bajzovej ulici v Žiline pribudol druhý kompostér, záujem o kompostovanie stúpa


Foto: Na Bajzovej ulici v Žiline pribudol druhý kompostér, záujem o kompostovanie stúpa Foto: OZ Kompostuj.me

Ďalším žilinským sídliskom s komunitným kompostérom je Bajzova ulica na Hlinách VI. Na podnet obyvateľov ho postavilo Občianske združenie Kompostujme.Od decembra stojí na Bajzovej ulici pri zdravotnom stredisku farebná drevená konštrukcia -  3-komorový kompostér.

Postavili ho dobrovoľníci z OZ Kompostujme, ktoré prevádzkuje komunitné kompostéry aj na Predmestskej a Moyzesovej ulici. Dňa 30. januára k nim pribudol druhý kompostér na Bajzovej ulici pri vchodoch č. 35 a 37.

OZ Kompostujme kontaktovali viacerí obyvatelia tejto ulice, ktorí chceli separovať bioodpady, aby znížili objem komunálnych odpadov a vyrobili si z neho kompost - prírodné hnojivo, ktoré je výsledkom kompostovania. Združenie následne začalo zháňať peniaze a potrebné povolenia od mesta na výstavbu.

Kompostér postavili spolu s kamenným chodníkom dobrovoľníci z OZ Kompostujme

Vďaka grantom zo spoločností SIEMENS, Mobis Slovakia, Mestu Žilina a aj prostriedkom, ktoré schválili poslanci z volebného obvodu č. 1 a 2., dokázalo združenie samo vyrobiť nové modely kompostérov a osadiť ich na Bajzovej ulici. Pre obyvateľov pripravili informačnú kampaň, aby ich naučili, ako správne separovať bioodpady.

Dňa 2. 12. 2017 bolo slávnostne spustené kompostovanie v prvom kompostéri. Hoci ho za krátky čas stihli vandali popísať, medzi obyvateľmi sa ujal. Každý deň sa pri kompostéri striedajú ľudia s košíkmi naplnenými bioodpadmi. Kompostér sa veľmi rýchlo zapĺňa, čo nečakali ani dobrovoľníci z OZ Kompostujme na čele s Ing. Michalom Vavríkom.

Obyvatelia Bajzovej ulice nás príjemne prekvapili pozitívnou odozvou na našu prácu. Nečakali sme taký záujem o separovanie bioodpadov. Sú disciplinovaní, dodržiavajú pravidlá, ktoré sme stanovili. Bioodpady krájajú na menšie časti a postupne sa vytrácajú aj odpadky, ktoré do kompostéra nepatria. Prvá komora je za dva mesiace od spustenia kompostovania dopolovice naplnená. Pôvodne sme mali v pláne na Bajzovej postaviť 4 kompostéry, ale nakoniec sme po rokovaniach s Mestským úradom od toho museli upustiť. Začíname sa však obávať, že 2 kompostéry nebudú na tejto ulici stačiť,“ hovorí Michal z OZ Kompostujme.

Budú na Bajzovej ulici stačiť dva kompostéry?

Príklad z Bajzovej ulice ukazuje, že v Žiline je záujem o komunitné kompostovanie. „Každým vyseparovaným kilogramom bioodpadov šetríme životné prostredie aj financie mestu za odvoz a spracovanie komunálnych odpadov. Mesto by sa touto problematikou malo začať konečne aktívne zaujímať, lebo Bajzova ulica je jasným dôkazom toho, že Žilinčania chcú separovať bioodpady aj na sídliskách.“


Združenie pravidelne organizuje stretnutia s obyvateľmi, ktorí sa zapojili do kompostovania. Ing. Pavol Griga, dobrovoľník a zástupca obyvateľov pre kompostovanie na Bajzovej, verí, že sa nájdu aj ďalší susedia, ktorí sa budú striedať pri starostlivosti o kompostéry:

„Žijeme na jednej, ohraničenej planéte. Všetci potrebujeme dýchať, piť čistú vodu a prijímať potravu. Bioodpad, ktorý vyprodukujeme, takto využijeme v mieste jeho vzniku. Starostlivosť o kompostéry nie je nič náročné. Zvládne to takmer každý. KompostMajstri, ako voláme ľudí, ktorí nám so starostlivosťou pomáhajú, rôzne motivujeme a odmeňujeme extra dávkami kompostu. Rovnako chce OZ Kompostujme podporiť vznik komunitných záhrad. Ak sa na našej ulici nájde dostatok ľudí a podarí sa nám záhradu založiť, vďaka extra dávkam kompostu by sme si rovno pod oknami panelákov, aj na balkónoch, mohli pestovať bylinky, jahody, maliny či čučoriedky v bio kvalite. Uzavreli by sme dokonalý prírodný kruh.“

Ak máte záujem aj vy začať na Bajzovej ulici využívať komunitné kompostéry, prihláste sa na stránke kompostuj.me alebo napíšte na e-mail: bajzova@kompostuj.me

Kto je OZ Kompostuj.me

Partia mladých ľudí zo Žiliny, ktorí separujú bioodpady, aby z nich vznikol využiteľný produkt - kompost. Na žilinských sídliskách vďaka ich práci pribudlo 5 komunitných kompostérov. Spolu s obyvateľmi vyseparovali už 15 t bioodpadov. Vzniklo z nich zatiaľ 2 000 kg kompostu, najlepšieho a najkvalitnejšieho hnojiva.

Zvyšok ešte v kompostéroch dozrieva. Kompost rozdeľujú medzi domácnosti, ktoré sa do separovania bioodpadov zapoja a na prihnojenie zelene v okolí panelákov.  Viac informácií nájdete na stránke: kompostuj.me. Ak sa vám ich práca páči a radi by ste ich podporili, môžete im venovať 2 % z daní.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: OZ Kompostuj.me