Kamera v Budatíne slúži ako počítadlo dopravy, v okolí mesta pribudnú ešte dve takéto zariadenia


Foto: Kamera v Budatíne slúži ako počítadlo dopravy, v okolí mesta pribudnú ešte dve takéto zariadenia

Dnes doobeda sme vás informovali o novom dopravnom zariadení, ktoré si všimli viacerí obyvatelia mestskej časti Žilina - Budatín a najmä vodiči. Neznáme zariadenie sa objavilo pri ceste III. triedy koncom minulého týždňa. Mnohí sa domnievajú že ide o radar, nakoľko fotografuje prechádzajúce vozidlá. 

My sme zisťovali, kto toto zariadenie umiestnil a na čo má slúžiť. Ako prvé sme oslovili vedenie mesta Žilina, následne Okresný dopravný inšpektorát aj Výskumný ústav dopravný. Nikto z oslovených však nemal o zariadení žiadne informácie.

Situáciu objasnil až úrad Žilinského samosprávneho kraja, ktorý sme oslovili ako posledný. Riaditeľ Odboru informácií a zahraničných vzťahov Mgr. Lukáš Milan nás informoval, že ide o počítadlo dopravy. Pre mnohých cestných pirátov je teda dobrou správou, že nejde o klasický policajný radar.


Čo je to počítadlo dopravy?

„Ide o dopravné zariadenie, ktoré zabezpečuje profilové sčítanie dopravy na uvedenej ceste a je inštalované Správou ciest ŽSK. Tá má k dispozícii tri takéto automatické sčítače. Okrem uvedeného, ďalšie dva budú umiestnené v priebehu dvoch týždňov na cestách v správe ŽSK. Druhé počítadlo by malo byť od piatka 2. februára nainštalované na Hôreckej ceste pri odbočke na sídlisko Hájik. O umiestnení tretieho prístroja sa aktuálne rozhoduje,“ uviedol Lukáš Milan.

Prístroj funguje automaticky - počíta intenzitu premávky, meria rýchlosť pre vyhodnotenie priepustnosti a dokonca aj sám rozdeľuje vozidlá do jednotlivých kategórii.

„Evidenčné čísla nesleduje. Výsledky sčítania slúžia pre plánovanie údržby resp. budúcich opráv a rekonštrukcií jednotlivých ciest II. a III. triedy v správe ŽSK,“ uzavrel Lukáš Milan.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu