Žilinských basketbalistov trápia zranenia, kvôli fanúšikom sa však nevzdávajú


Foto: Žilinských basketbalistov trápia zranenia, kvôli fanúšikom sa však nevzdávajú Foto: ilustračné / PP & TV RAJ

Do 4. najväčšieho mesta na Slovensku určite patrí najvyššia basketbalová súťaž. Treba však pamätať na to, že Žilina je nováčik Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy, preto viackrát musela zaplatiť povestnú nováčikovskú daň a navyše, vízia klubového manažmentu je napredovať zo zápasu na zápas, z mesiaca na mesiac, z roka na rok.

„Prvý krok sa nám podaril už vtedy, keď sme vďaka sponzorom a nadšencom vrátili extraligový basketbal do Žiliny,“ uviedol PR manažér Žiliny Ján Závodný a pokračoval: „Hlavným pilierom celého projektu je prezident klubu Juraj Málik, ktorý spolu so Georgeom Trabelsiem, Mariánom Čurajom a ďalšími zabezpečujú chod klubu.“

Závodný si uvedomuje, že začať na zelenej lúke prináša so sebou riziká a neočakávané komplikácie. Žilinčania si prešli na začiatku ťažkým obdobím, museli poskladať praktický nové mužstvo, keďže rozdiel medzi I. ligou a najvyššou basketbalovou súťažou je markantný. Počas sezóny museli pre chýbajúce pracovné víza opustiť káder americkí hráči, čo nepridalo na stabilite a pohode.  


„Na začiatku sezóny bol tím pod vedením mladého trénera Maroša Moravčíka doplnený o zahraničných hráčov - trojica Walter Wright, Brandon Conley a Brandon Holcomb priniesla požadovanú kvalitu do tímu. Následne na to však museli americkí hráči vycestovať naspäť do svojej krajiny. Došlo aj k zmene trénera, taktovku prebral ďalší mladý tréner Richard Uhrina. Pre mladého trénera to bola veľká zodpovednosť, preto sme sa rozhodli vo vedení klubu osloviť a presvedčiť jedného z najskúsenejších trénerov na Slovensku, ktorý je taktiež reprezentačným trénerom v kategórii U20, Ivana Kurillu. Ten vniesol do tímu profesionálny prístup, ale všetko chce svoj čas a trpezlivosť,“ hovorí J. Závodný azda za všetkých, ktorí rozumejú basketbalu.  

Aby toho nebolo málo, PP & TV RAJ sa musel vyrovnať s ďalšími nútenými zmenami v kádri. Zranenie legionára Conleyho sa ukázalo vážnejšie, než sa predpokladalo, a tak Američan musel ukončiť svoje pôsobenie v klube. Na jeho miesto prišiel iný Američan, Patrick Onwenu. Káder posilnil na poste rozohrávač/krídlo aj Srb Jovan Crnič. Situáciu však znovu skomplikovalo zranenie rozohrávača Wrighta, ako aj pivota Patricka Onwenua. 

„Play-off sa nám vinou objektívnych skutočností vzdialilo, ale nevzdávame sa. Žilina disponuje talentovanými mladými hráčmi, ktorí doteraz nazbierali nesmierne veľa skúseností či už z doterajších zápasov alebo tréningových jednotiek,“ povedal bývalý šikovný rozohrávač Ján Závodný a na záver dodal: „Žilinský basketbalový klub bude naďalej pracovať na svojom rozvoji, zlepšovať sa na všetkých úrovniach v snahe potešiť tých, na ktorých nám najviac záleží - našich skvelých fanúšikov.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS PP & TV RAJ