V Bytči tento rok vytvorili pri príležitosti Jánošíkovho výročia obrovský horiaci nápis „330“


Foto: V Bytči tento rok vytvorili pri príležitosti Jánošíkovho výročia obrovský horiaci nápis „330“
Galéria: 3 fotky
Foto: Roman Grešák

V sobotu 27. januára večer sa vedľa rybníka v Hrabovom (okres Bytča) rozhorel obrovský nápis „330“. Išlo o ďalšiu z aktivít známych nadšencov z Bytče a okolia, ktorí sa každý rok snažia na rybníku vytvoriť niečo originálne, čo uchváti celé Slovensko.

Minulý rok vytvorili nápis GOOD BYE pri príležitosti odchodu Veľkej Británie z Európskej únie, ktorý si všimli aj britské médiá. V roku 2016 zasa gigantický nápis I ❤ BYTČA.

Tento krát si organizátori zvolili práve 330. výročie narodenia Jánošíka a z celkovo 142 ohnísk, ktoré pripravili počas dňa, vytvorili obrovské číslo 330. Každé ohnisko bolo vytvorené z ôsmich smrekových polien a podpaľovača Pepo. O dobrú náladu počas dňa sa starala ľudová hudba a aktivisti si pochutnávali na dobrom guláši. Výsledkom bol 32 metrov dlhý a 74 metrov široký odkaz Jánošíkovi, ktorý zapálilo 12 chlapov.


Prečo si vybrali práve Bytču?

Jánošík sa zoznámil s ďalším zbojníkom Tomášom Uhorčíkom práve v tomto meste - na zámku v Bytči. Aktivisti si preto chceli týmto spôsobom uctiť najznámejšieho slovenského zbojníka. Začiatok akcie bol o 9:00 hod. ráno a finále so zapálením ohňov prišlo o 17:00 hod. 

Organizátori zatiaľ nevedia, čo si pripravia o rok. Myšlienka s minuloročným nápisom GOOD BYE prišla totiž len na poslednú chvíľu - pár dní pred samotnou realizáciou.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu