Mestskej polícii v Žiline pribudlo ďalších desať kamier, na bezpečnosť ich dohliada už 80


Foto: Mestskej polícii v Žiline pribudlo ďalších desať kamier, na bezpečnosť ich dohliada už 80 Foto: TS Mesto Žilina

Na frekventovaných žilinských miestach pribudlo v minulom roku desať nových kamier. Na projekt rozšírenia kamerového systému v Žiline získalo mesto dotáciu z Ministerstva vnútra SR vo výške 30 tisíc eur a spolufinancovalo ho aj z vlastných zdrojov.

Nové kamery boli nainštalované na Hájiku, v Závodí a pod drobnohľadom mestskej polície sú aj lokality v centre mesta, v ktorých často dochádzalo k protiprávnej činnosti.

„Našou snahou je umiestňovať kamery najmä na problémové miesta. Skúsenosti z iných miest potvrdzujú, že zavedenie kamerového systému v najrizikovejších a najfrekventovanejších lokalitách mesta významne prispieva k predchádzaniu kriminality a zvyšuje bezpečnosť obyvateľov,“ uviedol primátor Žiliny Igor Choma.

Ako ďalej dodal, monitorovaním rizikových lokalít sa dá nielen predchádzať kriminálnej činnosti, ale aj celkovo prispieť k zníženiu vandalizmu.


Záznamy z kamier využíva aj štátna polícia

Kamerový systém obsluhujú zamestnanci Mestskej polície v Žiline, ktorí aj takýmto spôsobom dohliadajú 24 hodín denne na poriadok a bezpečnosť v uliciach mesta. Podľa náčelníka mestskej polície Milana Šamaja, kamery im pomáhajú úspešne odhaľovať kriminálnu činnosť na území mesta.

„Vďaka kamerovému systému sme zistili a prešetrili približne dvesto priestupkov. Kamerové záznamy vieme ďalej poskytnúť aj štátnej polícii. Len vlani sme od nich dostali viac ako sto žiadostí s takouto požiadavkou,“ doplnil policajný náčelník.

Kamerový systém sleduje okrem verejného poriadku i aktuálnu dopravnú situáciu a slúži tiež ako monitorovací prostriedok v prípade vzniku mimoriadnych udalostí. V súčasnosti majú žilinskí mestskí policajti k dispozícii 80 kamier. O poskytnutie dotácie na ďalšie rozšírenie kamerového systému sa budú uchádzať i v tomto roku. Ak budú úspešní, nové kamery pribudnú aj na ďalších žilinských sídliskách a v ostatných mestských častiach.







Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina