Pracovníci Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom vyrobili za uplynulý rok 335 600 automobilov


Foto: Pracovníci Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom vyrobili za uplynulý rok 335 600 automobilov Foto: Kia Motors Slovakia

V roku 2017 vyrobila Kia Motors Slovakia 335 600 osobných automobilov pre zákazníkov z viac ako 80 krajín. Ako jediná automobilka na Slovensku, ktorá vyrába motory, vyprodukovala 539 987 pohonných jednotiek. Najžiadanejším sa stal dieselový agregát s objemom 1,7 l (25 %). Priemerná mzda výrobného zamestnanca spoločnosti v minulom roku dosiahla vrátane všetkých príplatkov a bonusov úroveň 1 458 eur.

„V predchádzajúcom roku sme investovali do úprav liniek na výrobu automobilov a motorov viac ako 107 miliónov eur. Tento rok plánujeme v investičných aktivitách pokračovať a preinvestovať viac ako 200 miliónov eur. Nový model bude verejnosti predstavený už na marcovom autosalóne v Ženeve. Pevne verím, že svojím atraktívnym dizajnom a jazdnými vlastnosťami osloví mnohých európskych zákazníkov,“ povedal Dae-Sik Kim, prezident a výkonný riaditeľ Kia Motors Slovakia.

Zamestnanci strávili na školeniach v Južnej Kórei viac ako 13-tisíc hodín

V roku 2017 zabezpečila Kia Motors Slovakia svojim zamestnancom vzdelávacie aktivity a tréningy v rozsahu 59 300 hodín. Viac ako 13 700 hodín bolo zrealizovaných priamo v Južnej Kórei a súviselo so zaškolením zamestnancov na výrobu nového modelu. Počas školského roka 2017/2018 pokračoval druhý rok duálneho vzdelávania.

Teoretické a praktické skúsenosti získava celkovo 45 študentov v odboroch Mechanik špecialista automobilovej výroby, Mechanik mechatronik a Programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení. Výrobný závod pokračuje v spolupráci so Strednou odbornou školou strojníckou z Kysuckého Nového Mesta aj v školskom roku 2018/2019, v ktorom dostane príležitosť ďalších 24 študentov.



Modely značky Kia vyrobené na Slovensku v roku 2017 boli najčastejšie exportované do Veľkej Británie (17 %), Ruska (13 %) a Španielska (9 %). Takmer 1,5 % vyrobených vozidiel zostalo na domácom slovenskom trhu. Obľúbený SUV model Kia Sportage sa stal najvyrábanejším modelom (64 %), nasledovaný modelovou radou cee’d (29 %). Viacúčelový model Venga dopĺňa produktové portfólio výrobného závodu so 7 % podielom. Najpopulárnejším automobilom sa v roku 2017 stala Kia Sportage v bielej farbe Casa White s dieselovým motorom s objemom 1,7 litra a šesťstupňovou manuálnou prevodovkou.

Priemerná mzda predstavovala takmer 1500 eur

Priemerná mzda výrobného zamestnanca spoločnosti Kia Motors Slovakia dosiahla v minulom roku 1 458 eur. Uvedená suma zahŕňa základnú mzdu, jednotlivé príplatky, vrátane príplatkov za prácu nadčas, letný a vianočný bonus, ako aj koncoročný bonus za dosiahnutie výrobného cieľa. Rozdiel medzi priemernou mzdou vo výrobnom závode a v žilinskom regióne každým rokom narastá, pričom v minulom roku dosiahol už viac ako 440 eur.

Kia Motors Slovakia pokračuje v zlepšovaní pracovného prostredia pre svojich zamestnancov. V roku 2017 bola zrealizovaná investícia v sume 700 000 eur do inštalácie klimatizačných jednotiek, ktoré zlepšili mikroklimatické podmienky na vybraných miestach vo výrobných halách počas horúcich dní. Investičný plán spoločnosti v tomto roku počíta aj s výstavbou moderného rehabilitačného centra pre zamestnancov.

Kia Motors Slovakia má za cieľ sa neustále zlepšovať vo vzťahu k životnému prostrediu, čo v uplynulom roku potvrdila prijatím novej Environmentálnej politiky 2020. Zároveň v roku 2017 prešla recertifikáciou na normu ISO 14001:2015. Viac ako 3 000 interiérových a exteriérových svietidiel v závode bolo vymenených za LED svetlá s celkovou ročnou úsporou 55 % elektrickej energie spotrebovanej na osvetlenie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Kia Motors Slovakia