Dolný Kubín patrí k najbezpečnejším okresom na Slovensku


Foto: Dolný Kubín patrí k najbezpečnejším okresom na Slovensku Foto: minv.sk, ilustračné

Minister vnútra SR Robert Kaliňák a prezident Policajného zboru Tibor Gašpar informovali na včerajšej tlačovej konferencii verejnosť o bezpečnostnej situácii na Slovensku v roku 2017. Podľa ich slov je kriminalita na historicky minimálnej úrovni, spáchaných bolo celkovo 66 215 trestných činov. Objasnenosť sa pohybuje na úrovni 58,67 percenta, ide o nárast o necelé dve percentá oproti roku 2016. 


„Ide o najmenší počet trestných činov a najvyššia objasnenosť, ktorá je dokonca vyššia, ako bola v roku 1990. Z môjho pohľadu je dôležité nie len to, že klesá trestná činnosť, ale že sa nám darí páchateľov zadržiavať,“ konštatoval minister Kaliňák, ktorý dodal, že v roku 2016 sa stalo 69 635 trestných činov. Pokles o viac ako 3400 trestných činov pripisuje polícia aj zlepšeniu preventívnej činnosti polície.

V Dolnom Kubíne je najbezpečnejšie, polícia chce zvýšiť objasnenosť na 60 percent


Medzi okresmi v Žilinskom kraji sa vyznamenal Dolný Kubín, ktorý v prepočte trestných činov na tisíc obyvateľov vedie, spolu s Bánovcami nad Bebravou, rebríček bezpečnosti okresov na Slovensku. Naopak, najvyššia kriminalita je v centre Bratislavy.

„Robili sme prepočet trestných činov na 1000 obyvateľov v rámci okresov Slovenska. Najbezpečnejšie to vyšlo na okres Bánovce nad Bebravou, prípadne Dolný Kubín. Medzi najnebezpečnejšie okresy patria Bratislava I, II a III, čo je logické, lebo je tu aj najvyšší počet ľudí, ktorí nežijú priamo v Bratislave z hľadiska trvalých pobytov,“ doplnil Gašpar.


Na Slovensku zaznamenali policajti 57 prípadov vrážd, z toho bolo objasnených 39. Polícia chce aj v tomto roku pokračovať v znižovaní kriminality. „Mám predstavu, žeby sme mohli dosiahnuť 60-percentnú objasnenosť,“ uzavrel prezident PZ Tibor Gašpar.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: minv.sk