KIA ponúkla zamestnancom navýšenie 15 percent za tri roky, odborári žiadajú 6 až 10 percent za rok


Foto: KIA ponúkla zamestnancom navýšenie 15 percent za tri roky, odborári žiadajú 6 až 10 percent za rok Foto: TS Kia Motors Slovakia

Po tom, ako v marci minulého roka vybojovali odborári OZ KOVO KIA Žilina pod hrozbou štrajku navýšenie tarifných platov o 8,8 percenta a príplatkov za prácu v noci, vstúpili ešte koncom minulého roka do vyjednávaia s výrobným závodom Kia Motors Slovakia opäť. Dôvodom sú rokovania o novej kolektívnej zmluve, ktoré zatiaľ prebehli v troch kolách. Ponuka spoločnosti zahŕňa pravidelné navyšovanie základnej mzdy o 4,8 % počas doby najbližších troch rokov.

„Návrh spoločnosti zaručuje ďalšie zlepšovanie nadštandardného mzdového ohodnotenia zamestnancov a odzrkadľuje súčasnú situáciu spoločnosti s cieľom udržať si konkurencieschopnosť. Priemerné zvýšenie základnej mzdy o 4,8 % v tomto roku a nárast základnej mzdy o 4,8 % v rokoch 2019 a 2020 zabezpečí celkový rast základnej mzdy o 15 % pre každého výrobného zamestnanca v spomínanom období,“ uviedla spoločnosť Kia Motors Slovakia prostredníctvom tlačovej správy.

Okrem toho by si podľa vyjadrenia v tlačovej správe viac ako 80 percent zamestnancov vo výrobe polepšilo presunom do vyššej tarifnej triedy. S návrhom odborári na doterajších troch vyjednávaniach nesúhlasia, žiadajú platnosť kolektívnej zmluvy do 31. marca 2019, teda len na obdobie jedného roku. Pre tarify 1A až 1G žiadajú navýšenie o 10%, v prípade taríf 2A až 2G požadujú navýšenie o 6 percent.



„Kia Motors Slovakia predložila ponuku, ktorá je s ohľadom na súčasnú situáciu na trhu férová a zodpovedná. Trojročné obdobie ponúka zamestnancom dlhodobú istotu pracovných miest. Návrh zároveň vytvára priestor na investície do výroby nových modelov ako aj technológií, ktoré zaručia udržateľný rozvoj spoločnosti v čoraz tvrdšej  konkurencii na automobilovom trhu. Stabilita tiež poskytne priestor na zlepšovanie pracovného prostredia a riešenie rôznych otázok spojených s prácou, čo jednoročná dohoda neumožňuje,” vysvetlil Dae-Sik Kim, prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Kia Motors Slovakia.

Už zajtra, 16. januára 2018, prebehne 4. kolo kolektívneho vyjednávania medzi odborármi a výrobným závodom. V roku 2017 bolo v závode pri Tepličke nad Váhom vyrobených 335 600 automobilov, vďaka čomu boli zamestnancom v mzde za december vyplatené produkčné bonusy až do výšky 758 eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu