Leteckí záchranári pomohli v minulom roku až 1 717 ľuďom, stredisko v Žiline prešlo modernizáciou


Foto: Leteckí záchranári pomohli v minulom roku až 1 717 ľuďom, stredisko v Žiline prešlo modernizáciou
Galéria: 4 fotky
Foto: ilustračné

Leteckí záchranári nepretržite pomáhajú ľuďom v tiesni. V roku 2017 vzlietli na pomoc až 1 717 ľuďom. Počet primárnych zásahov v teréne pritom každoročne stúpa. Pri rôznych udalostiach priamo v teréne zasahovali záchranárske vrtuľníky 1 216 krát, zvyšné lety (501) tvorili medzinemocničné prevozy.

„Najpočetnejšia skupina ľudí - až 37 %, ktorí urgentne potrebovali pomoc leteckých záchranárov, boli pacienti s kardiálnym zlyhaním, najčastejšie s diagnózou akútny infarkt myokardu. Druhým najčastejším dôvodom vyslania záchranárskych vrtuľníkov do terénu boli dopravné nehody (16,5 %), vrátane zrazených cyklistov a chodcov. Viac ako 10 % tvorili pacienti, ktorí po páde z výšky v mnohých prípadoch s vážnym úrazom chrbtice potrebovali rýchly a šetrný transport vrtuľníkom do nemocnice. V minulom roku bolo do nemocníc letecky prevezených 1 469 dospelých a 248 detí,“ informujú leteckí záchranári na svojom webe.

Modernizácia žilinského strediska

Najviac práce mali leteckí záchranári práve počas letných mesiacov a najmenej počas zimy. Prevádzkovateľ leteckej záchrannej služby, spoločnosť AIR - TRANSPORT EUROPE, investoval v minulom roku do kompletnej modernizácie svojho strediska v Žiline.


„Pre stredisko s volacím znakom Krištof 06 sme postavili novú budovu a zrekonštruovali pôvodný heliport. Verím, že táto investícia prinesie pre naše posádky lepšie a komfortnejšie zázemie pri výkone ich práce na zemi,“ zhodnotil riaditeľ Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, Ing. Ján Kuboši.

Piloti absolvovali v roku 2017 dva výcviky

V rámci skvalitnenia prípravy pilotov spoločnosti ATE sa v roku 2017 uskutočnili dva druhy výcvikov v zahraničí. V špecializovanom Ústave leteckého zdravotníctva v Prahe bol kurz zameraný na zdokonalenie procesov vnímania a reakcií pilota pri vykonávaní nočných letov s použitím okuliarov nočného videnia. Druhý výcvik, ktorého sa zúčastnili piloti lietajúci na vrtuľníku Bell 429, prebiehal v Španielsku v meste Valencia, kde spoločnosť Bell Helicopter Textron umiestnila svoje výcvikové zariadene na simuláciu letu pre typ Bell 429.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ATE