V Žiline prebehne 20. januára novoročná burza platní, ponúkne aj unikátne kúsky vinylov


Foto: V Žiline prebehne 20. januára novoročná burza platní, ponúkne aj unikátne kúsky vinylov

Milovníci zberateľstva a vinylových platí si 20. januára 2018 prídu na svoje v žilinskom Smer Music Bare, kde sa zídu predajcovia aj kupujúci na jednej z najväčších búrz platní na Slovensku. Organizátor Michal Franek nám preto priblížil ešte pred samotnou udalosťou to, ako takáto burza vyzerá a čo môžu návštevníci očakávať. Podobné podujatia organizuje po celej republike už viac ako rok.

„V Žiline ide už o siedmu burzu v poradí, celkovo organizujem podobné akcie približne 15 mesiacov v desiatich mestách na Slovensku, prevažne na severe a Považí. V minulosti som s otcom organizoval dvadsať rokov zberateľskú burzu v Žiline, ktorá je najväčšia na Slovensku. Po čase sme to nechali robiť iných,“ popisuje svoje organizátorske skúsenosti Michal. Na burze sa podľa slov predstaví predbežne šesť predávajúcich zo Žilinského kraja a jeden z Ostravy.


Platne však na burze môžu ľudia predávať aj vlastnou iniciatívou. „Stačí prísť ku mne a ja mu ukážem miesto, kde sa môže vyložiť. Nie je s tým problém, takto si ľudia môžu popredávať svoje platne. Napríklad aj predajcom, keďže všetci sme zároveň aj zberatelia a takisto je možná výmena platní,“ uvádza organizátor v poradí už siedmej burzy platní v Žiline.


Najviac sa predáva Elán, najcennejšia v zbierke Michala je Tublatanka

Keďže jedným zo zberateľov a predajcov je aj sám Michal, zisťovali sme, na čo je v jeho zbierke najviac hrdý. „Najcennejší kúsok, ktorý mám v zbierke, je Tublatanka - Volanie divočiny, ktorá má cenu 120 eur a Tublatanka - Poďme bratia do Betlehema za 200 eur, keďže to už bol koniec platní a robili sa len zberateľské náklady. Toto sú moje pýchy, navyše Tublatanku mám rád a patrí aj do top 3 ohľadom predávaností platní. Najpredávanejšia skupina je Elán,“ približuje Michal.


Na rôznych burzách videl veľa zaujímavých kúskov, napríklad vzácnejšie LP od Beatles či raritu z našich končín - Daniel Landa a jeho jediný LP album Valčík. Ten má v súčasnosti cenu 200 až 250 eur. Akýsi “svätý grál” československých platní je u nás podľa neho Torr s albumom Kladivo na čarodejnice z roku 1993. „Ani neviem, aký bol náklad tejto platne, polemizuje sa, že len tridsať kusov. Naposledy sa objavila na českom aukre a cenovku mala 60 000 korún českých,“ dodáva zberateľ.

Vstup na burzu je bezplatný aj vďaka ochote majiteľov Smer Music Baru, poplatok nemusia platiť ani predajcovia. Burza je okrem zberateľov určite aj zaujímavým zážitkom, vhodná takisto pre deti. Burza začína o 14:00 hod., Smer Music Bar sa nachádza v blízkosti centra mesta v budove bývalej tržnice.


 

Miesto: Smer Music Bar
Dátum: 20.01.2018 - 13:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu