Zadržané stavebnice, ktoré pripomínali LEGO, porušovali ochrannú známku dánskej spoločnosti


Foto: Zadržané stavebnice, ktoré pripomínali LEGO, porušovali ochrannú známku dánskej spoločnosti

Včera sme vás informovali o zadržaní spolu 104 kusov stavebnicových hračiek colníkmi z Ružomberka, ktorí zásielku zadržali pre podozrenie z falzifikácie. Firma, ktorá si hračky objednala, ich podľa vlastných slov neplánovala predávať ďalej. Naopak, mali slúžiť ako dary zamestnancom a partnerom. Krátko po zverejnení nás čitateľ upozornil na to, že dánska firma by si nemala nárokovať právo na patent.

Výrobcovi kultových hračiek LEGO totiž vypršala v roku 2011 platnosť patentu na dizajn kociek a napriek jeho snahe sa mu nepodarilo predĺžiť ochrannú známku na dizajn produktov. Problém pri zadržaných výrobkoch však bol v tom, že vo viacerých aspektoch pripomínali produkty LEGO a mohli by tak porušovať ochranné známky samotnej značky. Konkrétny zadržaný výrobok je totožný s tým z videa nižšie.  




„Colníci nadobudli podozrenie z porušenie práv duševného vlastníctva podľa kontroly celkového vyhotovenia výrobku, pričom na prvý pohľad podľa balenia, výzoru, typu a farebného prevedenia predmetný tovar vykazoval znaky produktu renomovanej značky. Tieto znaky navádzajú na originálny výrobok, ktorý sa vyhotovuje pod ochrannou známkou,“ potvrdila hovorkyňa Colného úradu Žilina Božena Chríbiková.

Medzi spoločnosťami LEPIN a LEGO už prebehli súdne spory, keďže LEPIN využíva napríklad skomolenie oficiálnych názvov produktov dánskej spoločnosti, ako môžete vidieť v prípade výrobku STAR WNRS. Zadržané výrobky sú zo série BUILDERS, dánsky originál používa označenie sady CREATOR. Colníci rozhodli na základe odborného posudku.



Registrácia tejto známky je stále platná. Odborný posudok zástupcu držiteľa ochrannej známky jednoznačne konštatuje, že sa jedná o tovar, ktorý významným spôsobom zasahuje do práv k autorským dielam spoločnosti,“ dodala hovorkyňa CÚ Žilina.

V septembri 2016 adresovala spoločnosť LEGO čínským súdom niekoľko sťažností na imitovanie produktov spoločnosťou LEPIN, v novembri 2017 LEGO ohlásilo, že sa jej podarilo v septembri tohto roka zvíťaziť a imitátori tak budú musieť pravdepodobne zmeniť logo.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu