Colníci zadržali hračkárske stavebnice, ktoré boli falzifikátmi známej značky LEGO


Foto: Colníci zadržali hračkárske stavebnice, ktoré boli falzifikátmi známej značky LEGO Foto: Colný úrad Žilina

Colný úrad Žilina informoval o zadržaní spolu 104 kusov stavebnicových hračiek z plastov, ktoré mali na obale nápisy LEPIN a nápadne pripomínali produkty dánskej značky LEGO. Colníci v Ružomberku pri colnom konaní zásielku zadržali pre podozrenie, že došlo k porušeniu práv duševného vlastníctva.

Hračky si objednala firma, ktorá nimi chcela obdarovať zamestnancov a rodinných príslušníkov. Neplánovala ich ďalší predaj, napriek tomu bol dovoz tohto tovaru pozastavený zo strany colníkov. Stavebnice pochádzali z Číny.


„Stavebnice rôznych druhov si z Číny chcela zaobstarať spoločnosť, ktorá ich podľa vlastného vyjadrenia plánovala darovať zamestnancom a ich rodinným príslušníkom a spolupracovníkom k výročiu firmy. Nemali byť teda predmetom predaja konečnému spotrebiteľovi. Zástupcovia firmy však zostali nepríjemne prekvapení, keď im colníci pri kontrole predloženého tovaru oznámili, že vykazuje znaky falzifikátov a dovoz musia pozastaviť,“ uviedla Božena Chríbiková z Colného úradu Žilina.

Hračky boli posúdené držiteľom autorských práv, pričom dánska spoločnosť potvrdila, že sa jedná o tovar významným spôsobom zasahujúci do práv k autorským dielam spoločnosti. Na základe toho budú falzifikáty stavebnicových hračiek v najbližšom období zničené.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Colný úrad Žilina