Traja tínedžeri sa stratili na Martinských holiach, pomôcť im museli záchranári


Foto: Traja tínedžeri sa stratili na Martinských holiach, pomôcť im museli záchranári Foto: ilustračné

Trojica šestnásťročných kamarátov sa včera, 29. decembra 2017, vydala smerom z Kuneradu na turistiku v Malej Fatre. Po zahájení výletu však dvaja chlapci a dievča stratili orientáciu a na pomoc zavolali horských záchranárov. Len deň predtým pomáhali záchranári pri strate orientácie dvojici žien, ktoré smerovali na Chatu pod Chlebom.

„V popoludňajších hodinách 29.12.2017 pomáhali záchranári HZS trom 16-ročným slovenským turistom v Lúčanskej Malej Fatre. Dievča a dvaja chlapci vyšli na túru z Kuneradu, a v oblasti Veľkej lúky stratili orientáciu. Záchranári HZS odišli turistom oproti zo záchrannej stanice HZS na Martinských holiach za pomoci snežného skútra a následne peši,“ informujú horskí záchranári na svojom webe.

Našťastie sa trojicu turistov podarilo nájsť a zviezsť ich pod Martinské hole, kde sa stretli s rodičmi. Turisti boli po nájdení transportovaní na Martinské hole a po zateplení boli prevezení terénnym vozidlom HZS pod Martinské hole, kde ich prevzali rodičia,“ uzavreli záchranári. Napriek tomu, že počasie posledných dní láka na turistiku, je dobré zvážiť skúsenosti, schopnosti a materiálne vybavenie. Konkrétne v oblasti Lúčanskej Malej Fatry odporúčajú záchranári zimný turistický výstroj.

Ferrata je otvorená, avšak od nadmorskej výšky približne 800 m n.m. je zasnežená a zľadovatená, preto odporúčajú horskí záchranári všetkým návštevníkom zvýšenie opatrnosti pri pohybe v horách. Pri návšteve Malej Fatry by ste mali mať vo výbave stúpacie železá a cepín, na hrebeni absolvujte len túry značené zimným tyčovým značením.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Horská záchranná služba - hzs.sk