Na ulici Vysokoškolákov pribudol semafor, riadiť bude priechod pre chodcov


Foto: Na ulici Vysokoškolákov pribudol semafor, riadiť bude priechod pre chodcov

Pred niekoľkými dňami pribudol na ulici Vysokoškolákov nový semafor. Umiestnený je v mieste obratiska trolejbusov, v tzv. „jame“ a riadiť bude priechod pre chodcov. V tejto časti ulice dochádzalo často k rôznym kolíznym situáciám, pri ktorých boli ohrození chodci. Vedenie mesta sa preto rozhodlo, že priechod urobí bezpečnejším a to s pomocou svetelnej signalizácie. Tá bude zastavovať premávku podľa potreby chodcov a umožní im bezpečne prejsť cez cestu.

„Rozhodnutie padlo na základe neustálych podnetov od občanov. Na tomto území je aj nová výstavba, ktorá patrí  Žilinskej univerzite a pohybuje sa tam veľký počet  študentov Žilinskej univerzity. Vznikali kolízie medzi chodcom a vozidlom,“ informoval hovorca mesta Pavol Čorba.

Križovatka sa v budúcnosti prebuduje na kruhový objazd a cesta bude rozšírená na štvorprúdovú. Viac informácií nájdete v ďalšom článku.


V rámci mesta je ešte niekoľko nebezpečných miest, kde by ľudia uvítali svetelnú signalizáciu. Vodiči často nerešpektujú ani skupinku chodcov, ktorá už vstúpila na priechod a snažia sa s autom ešte rýchlo prejsť. Po dlhej dobe tak v Žiline pribudne ďalší semafor. Podobné riešenie zvolila pred približne dvomi rokmi aj obec Rosina, ktorá semafor umiestnila pri základnej a materskej škole. Niektorí cez neho prechádzajú na červenú, no počas dňa plní svoj účel a deti môžu bezpečne prechádzať.

Podobne bude na tom aj semafor na ulici Vysokoškolákov. Obyvateľom sídliska ale najmä študentom uľahčí prechádzanie cez priechod na frekventovanej ceste. Mesto Žilina v súčasnosti neplánuje osadiť ďalšie semafory na iných priechodoch pre chodcov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu