30-ročný cudzinec sa chcel zabiť, zachránil ho policajt komunikujúci cez telefón v angličtine


Foto: 30-ročný cudzinec sa chcel zabiť, zachránil ho policajt komunikujúci cez telefón v angličtine Foto: KR PZ Žilina

Policajti z Obvodného oddelenia Žilina východ prijali oznámenie na tiesňovej linke od neznámeho muža, ktorý lámanou angličtinou uviedol, že sa chce zabiť. Z oznámenia nebolo jasné, o koho ide a kde sa osoba nachádza. Jeden z policajtov, ktorý ovláda anglický jazyk sa spätne telefonicky spojil s neznámym mužom. Lámanou angličtinou mu neznámy muž v telefóne uviedol, že chce zomrieť.

Policajt muža cez telefón upokojoval a snažil sa získať jeho dôveru a čo najviac informácií o jeho zdravotnom stave a mieste, kde sa nachádza. Podarilo sa mu zistiť, že muž si podrezal žily. Získané informácie policajt posúval cez kolegu na operačné stredisko, ktoré skoordinovalo policajné hliadky a pracovníkov RZP. Muž postupne súhlasil s tým, že príde za ním policajt, s ktorým telefonoval. Uviedol adresu, na ktorej sa nachádza.

Hliadky sa presunuli do obce Dolná Tížina, okres Žilina. Otvoril im asi 30 ročný muž, neskôr zistili, že ide o občana Egypta, ktorý krvácal zo zápästia ľavej ruky a posunkom naznačil, aby jeden z policajtov vošiel za ním. Policajt, ktorý s mužom telefonicky komunikoval mu vysvetlil, že mu prišli pomôcť. Prekonali počiatočnú mužovu nedôveru a následne mu poskytli prvú pomoc, tým že mu zastavili krvácanie.

Potom zistili, že muž mal zjesť lieky, ktoré mal zapiť dezinfekčnými prostriedkami. Následne boli na miesto privolaní pracovníci RZP, ktorí muža ošetrili a prevzali do starostlivosti. 30 ročný muž zostal hospitalizovaný v nemocnici, je mimo ohrozenia života. Žilinskí policajti aj v tomto prípade konali v zmysle sloganu „Pomáhať a chrániť“.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina