Bez elektriny je ešte stále viac ako 12-tisíc domácností, na odstraňovaní porúch sa naďalej pracuje


Foto: Bez elektriny je ešte stále viac ako 12-tisíc domácností, na odstraňovaní porúch sa naďalej pracuje Foto: Zb HaZZ Žilina

Na hornej Orave spadli na elektrické vedenia desiatky stromov. Niektoré betónové stĺpy sú polámané, ale kvôli zataraseným cestám sa k nim nedostane ťažká technika. V Žilinskom kraji je momentálne bez elektriny ešte približne 12-tisíc domácností. Situácia je naďalej najvážnejšia na hornej Orave. V okolí Námestova, Tvrdošína a Trstenej je bez elektriny viac ako 5 000 domácností.

Okrem spomínaných miest eviduje Stredoslovenský energetika - Distribúcia poruchy aj v obciach Čimhová, Liesek, Brezovica, Vitanová, Oravice, Hladovka a Suchá Hora.

V tejto oblasti padlo kvôli silnému vetru obrovské množstvo stromov

Desiatky z nich skončili na elektrickom vedení s napätím 22-tisíc voltov. Ťarchu stromov neudržali vodiče, ale ani niektoré betónové stĺpy a oceľové stožiare. Odstraňovanie porúch je o to náročnejšie, že sa nachádzajú na miestach, kde sa nedá dostať s potrebnými mechanizmami, napríklad s bagrami alebo žeriavmi. Niekde im stále zavadzajú popadané stromy a konáre, inde sa nedostanú cez blatistý terén. Niektoré oblasti hornej Oravy preto zostanú bez elektriny aj počas noci.


Situácia je vážna aj na Kysuciach

Bez elektriny sú aj niektoré časti Kysúc, problémy sú evidované najmä v Turzovke, Korni a Makove. Stredoslovenská energetika - Distribúcia (SSE-D) nasadila do akcie v priebehu dnešného dňa všetky dostupné kapacity a stroje. V teréne sa pohybovalo takmer 300 údržbárov a montážnikov. 

„Pri sprístupňovaní komunikácií im pomáhali aj hasiči, pilčíci a veľa dobrovoľníkov. Keďže sa blíži noc a pokračovať v odstraňovaní porúch by bolo na niektorých miestach nebezpečné a potme aj bezvýsledné, časť pracovníkov SSE-D si pôjde oddýchnuť. Avšak aj počas noci zostanú v pohotovosti desiatky chlapov, ktorí budú riešiť najvážnejšie situácie. Najmä tie, kde by hrozilo nebezpečenstvo alebo rozsiahle škody. Hneď ráno sa však opäť vydajú do ťažkého terénu a budú robiť všetko preto, aby obnovili dodávku elektriny pre zvyšných odberateľov,“ informoval Mgr. Miroslav Gejdoš hovorca SSE-D.

Podľa hovorcu využíva SSE-D všetky dostupné prostriedky a kapacity, aby dostala situáciu pod kontrolu. „Všetkých dotknutých žiadame o pochopenie a trpezlivosť. Naši pracovníci sú na podobné situácie vyškolení a vedia, ako majú postupovať. Treba si však uvedomiť, že ide o mimoriadnu situáciu, ktorej odstránenie bude chvíľu trvať, pričom ju ovplyvňujú rôzne okolnosti ako nepriaznivé počasie, rozmočený terén či riziko pádu stromov,“ uzavrel Gejdoš.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SSE-D