Počas kalamity bolo bez elektriny 30-tisíc odberných miest, elektrikári riešia posledné výpadky


Foto: Počas kalamity bolo bez elektriny 30-tisíc odberných miest, elektrikári riešia posledné výpadky Foto: ilustračné

Silný nárazový vietor a popadané stromy spôsobili na severe stredného Slovenska za posledných 24 hodín výpadky elektriny na viac ako 30-tisíc odberných miestach. Poruchy tak získali status kalamity. Momentálne je situáciu pod kontrolou a údržbári riešia posledných pár desiatok zákazníkov. Aktuálne eviduje Stredoslovenská energetika – Distribúcia (SSE-D) na území, ktoré obhospodaruje, už len 70 odberných miest s prerušenou dodávkou elektriny.

Nachádzajú sa v osade Štefanová vo Vrátnej doline a niekoľko ich je v Tvrdošíne a v Blatnici pri Martine. Ak sa nestane nič mimoriadne, elektrikári by mali pripojiť všetkých odberateľov v priebehu najbližších hodín. Pre ilustráciu, ešte o 13:00 sme evidovali zhruba 3 500 odberných miest bez elektriny.

Situácia sa začala komplikovať včera večer, keď začal fúkať na severe stredného Slovenska silný vietor. Poruchy postupne pribúdali najmä na Orave a v Terchovej. O 23:00 sme registrovali bez elektriny asi 2 600 domácností. Ráno o 7:00 ich bolo už len 550, ale v priebehu dnešného dopoludnia počet opäť stúpol na 3 500. Vtedy boli najviac postihnuté lokality na hornej Orave, dolnom Liptove a na Horehroní. Pracovníci SSE-D však vďaka rýchlemu nasadeniu odstránili väčšinu porúch v priebehu dvoch hodín.

Momentálne je situácia na strednom Slovensku v súvislosti s poruchami elektrického vedenia pokojná a pod kontrolou. Ako sa bude vyvíjať do večera a počas noci, bude závisieť od vyšších vplyvov – najmä vetra, dažďa a prípadného sneženia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS SSE-D