Na Žilinskej univerzite otvoria nový Ateliér multimediálnej tvorby na ploche 600 metrov štvorcových


Foto: Na Žilinskej univerzite otvoria nový Ateliér multimediálnej tvorby na ploche 600 metrov štvorcových
Galéria: 8 fotiek
Foto: Ateliér multimediálnej tvorby

Už v utorok 12. decembra 2017 otvoria na pôde Žilinskej univerzity v Žiline, presnejšie v podzemných priestoroch Novej menzy, moderný Ateliéru multimediálnej tvorby (AMT). Novinka sa bude rozprestierať na ploche približne 600 metrov štvorcových a ponúkne najrôznejšie technológie pre rôzne multimediálne profesie.

Slávnostné otvorenie najväčšieho Ateliéru multimediálnej tvorby v Žilinskom kraji sa uskutoční za prítomnosti rektorky ŽU v Žiline Dr. h. c. prof. Ing. Tatiany Čorejovej, PhD., najvyšších predstaviteľov Elektrotechnickej fakulty ŽU, pozvaných hostí, študentov a pedagógov Katedry multimédií a informačno-komunikačných technológií (KMIKT) EF ŽU, ktorá sa na výstavbe AMT ideovo, organizačne, personálne aj finančne najviac podieľala. 

Niekoľko štúdií, kľúčovanie, laboratórium 3D modelovania či virtuálna realita

Ateliér záujemcom z univerzitného, ale aj mimouniverzitného prostredia ponúka fotografické, zvukové, moderátorské a dabingové štúdio, možnosť živých prenosov a niekoľko scén vrátane špeciálne postavenej scény virtuálnej reality s fabiónom. Hlavný priestor s réžiou na ploche približne 400  m² má samostatné pódium, umožňuje vytvárať rôzne scény a vytvára podmienky na vytvorenie diskusnej scény (kľúčovanie na farbu).


Osvetlenie zabezpečuje 18 reflektorov ovládaných z obrazovej réžie cez stmievače a spínače. Zvukové štúdio s réžiou (cca 80 m²) obsahuje hybridný mixážny pult s podporou ovládania cez počítač  a umožňuje 18 kanálový digitálny záznam do pracovnej stanice. Vo fotografickom štúdiu sú nainštalované 3 zábleskové hlavy a rôznymi pozadiami. Všetky technológie sú prepojené s hlavnou réžiou. Obsah chránia 2 sieťové úložiská s celkovou kapacitou 16 TB, ktoré zároveň umožňujú vzdialený prístup k informáciám.


Výstavba ateliéru začala pred siedmimi rokmi, katedra si pripomína 50 rokov existencie

Živý prenos v rozlíšení HD do okolitého sveta je možný cez IP streamer. Dabingové a moderátorské štúdio (cca 20 metrov štvorcových). Súčasťou AMT je aj Laboratórium 3D modelovania a virtuálnej reality, v ktorom sú sústredené technológie pre 3D snímanie, 3D tlač a 3D projekciu.

Galéria: 8 fotiek

Myšlienka výstavby ateliéru sa spája s osobou doc. Martina Vaculíka, ktorý KMIKT viedol v rokoch 2008 - 2016 a ktorému sa pre tento projekt podarilo nadchnúť aj spolupracovníkov. Ako uviedol súčasný vedúci KMIKT prof. Róbert Hudec, ateliér sa budoval približne od roku 2010. Zaujímavosťou je, že veľkú časť prác realizovali zamestnanci katedry. Symbolicky pôsobí fakt, že ich úsilie je úspešne zavŕšené práve v slávnostnom roku, keď si katedra pripomína polstoročie existencie.

Katedra multimédií a informačno-komunikačných technológií vznikla ako katedra telekomunikácií 1. októbra 1967. V súčasnosti má 3 oddelenia: komunikačných technológií, informačných technológií a multimédií.  Študuje na nej  viac ako 300 študentov, ktorí nájdu uplatnenie, okrem iného, aj v oblasti samostatnej alebo kolektívnej mediálnej produkcie  v kreovaní nových multimediálnych služieb.  KMIKT je súčasťou 65-ročnej histórie ŽU v Žiline presne 50 rokov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinská univerzita