Unikátny projekt [ZA]ostrené ukazuje krásu a život Žiliny prostredníctvom fotografií


Foto: Unikátny projekt [ZA]ostrené ukazuje krásu a život Žiliny prostredníctvom fotografií

Najmä užívateľom sociálnej siete Instagram pravdepodobne neušiel nový projekt s názvom [ZA]ostrené, ktorý sa tam objavil pred niekoľkými mesiacmi. Ako naznačuje vtipná slovná hračka, autor projektu “zaostruje” na zaujímavé miesta, zákutia, ľudí či detaily v Žiline. Následne k fotografiám pridáva popis.

O celom projekte sme sa rozprávali s 28-ročným Tomášom, ktorý nám predstavil motiváciu aj plány do budúcna. Okrem iného sa dozviete aj to, podľa čoho vyberá miesta na fotografie a prečo verí, že aj naše mesto má čo ponúknuť nielen turistom, ale najmä jeho obyvateľom. Do projektu [ZA]ostrené sa môže zapojiť každý, stačí pridávať zaujímavé fotografie s hashtagom #zaostrene.

Venujete sa fotografii aj mimo tohto projektu?

Na začiatku to bolo iba amatérsky – fotil som pre náš cestovateľský blog, ktorý máme s priateľkou, nemohli chýbať zábery blízkych, mačiek či nášho domova. Ako pribúdali cvaknutia spúšte, prišli aj prvé honorované fotenia – interiéry, gastronómia, portréty. Fotografia ma momentálne neživí, dokážem si ňou privyrobiť, no je to oblasť, ktorá ma totálne pohltila. Ako malého chlapca modelárstvo. :)

Čo vás motivovalo začať s tým?

Som Žilinec, narodil som sa tu pred 28 rokmi a ako sa často stáva, aj mne časom všetko to krásne v Žiline trochu zovšednelo. Našiel som si však priateľku z iného mesta, ktorá sa našťastie prisťahovala za mnou. Počas spoločných prechádzok som pravidelne počúval nadšené povzdychy o tom, aká je Žilina nádherná. A vtedy som si začal viac všímať jej krásy, atmosféru, miesta, ľudí. Zatiaľ bez fotenia.

Čím viac miest sme s priateľkou precestovali, tým viac som si uvedomoval, že Žilina má skutočne čo ponúknuť. Keď sme boli v rumunskom Brašove, trošku mi pripomínal naše mesto – roztomilé námestie, kopce navôkol, atmosféra, hlavná ulica podobná Národnej. A vtedy som si uvedomil, že Žilina má obrovský potenciál a chcel som jej ho pomôcť aspoň trochu naplniť. Stále bez fotenia.


Pred pár mesiacmi v kníhkupectve Artforum bola diskusia s autorom ilustrovanej slovenskej ústavy, Adamom Berkom. Ten sa venuje zaujímavému projektu s názvom Miesta Mesta, ktorý štylizovanými fotografiami ukazuje zaujímavú architektúru Bratislavy. Rozprávali sme sa vtedy aj o tomto projekte a v ten večer som si povedal, že podobným spôsobom by som chcel „upozorniť“ aj na pekné veci u nás – štvrte, architektúru, skulptúry, geometrickú krásu sídlisk, každodenné bizarnosti, život. S myšlienkou na fotenie.

A tak vzniklo Zaostrene. Snažím sa ľuďom ukázať, že byť všímavý, spomaliť a pozrieť sa hore či vykročiť z rutiny je v Žiline veľmi príjemné. Zároveň sa snažím, aby sa ku mne pridávalo stále viac ľudí a označovali svoje zábery mesta na Instagrame rovnakým hashtagom. Bol by som veľmi rád, keby sa nám spoločne podarilo vytvoriť akúsi virtuálnu komunitu jednotlivcov, ktorí robia to isté ale inak. Lebo aby mesto dokázalo naplniť (nielen) turistický potenciál, musia si jeho krásu uvedomiť hlavne jeho obyvatelia.

Tento projekt sa vo mne formoval, vyvíjal a rástol niekoľko mesiacov. Nie som jeho otec, skôr matka. :)

Podľa čoho “zaostrujete” - vyberiete sa cielene alebo sa skôr “túlate”?

Väčšinou viem, čo chcem fotiť – amatérsky sa zaujímam o architektúru, takže mám vytipované objekty. Cestou za svojím cieľom si však všímam okolie, a práve vtedy často urobím fotku, ktorá mi urobí väčšiu radosť, ako záber z objektom, za ktorým som sa vybral. Niekedy samozrejme idem aj bezcieľne, to sa skôr snažím zachytiť život, rôzne bizarnosti a atmosféru v uliciach.

 


 


No záleží mi, aby na fotke bol kúsok skvelej architektúry, pretože mám pocit, že dnes na estetickú stránku kašleme. Hlavne, aby sa tam dalo bývať, predávať, fungovať. Že je to hnusné? Na tom už nezáleží. A to je chyba, pretože aj verejný priestor nás formuje. Nás všetkých.

Dali by sa témy na fotografiách rozdeliť do nejakých väčších celkov alebo fotíte všetko, čo vám príde zaujímavé?

V počiatkoch som sa na niektorých fotkách sústredil iba na architektúru, zaujímavé kontrasty, rôzne prapodivnosti, línie mesta. Dnes sa snažím, aby na fotke bol vždy kúsok hodnotnej architektúry zasadený v priestore a vo svojom skutočnom živote – preto mám rád na fotkách ľudí, autá, značky. Nech to je tak, ako to ľudia bežne vidia. A možno práve vďaka mojej fotke si povedia: „Wau, tá žilinská železničná stanica je fakt krásna. Stačilo by ju vyčistiť, dať dole vizuálny smog a je to tip-top.“ 

 

Koľko približne trvá výsledná postprodukcia?

Rozdelil by som do troch fáz: Triedenie, samotné úpravy, nahratie na Instagram. Kým si pretriedim zábery a vymažem tie nepodarené, resp. nájdem ti najlepšie, zaberie mi to približne 15 minút (samozrejme, záleží od objemu). V druhej fáze to je tiež individuálne, ale povedzme, že priemerne mi úprava jednej fotografie zaberie do 10 minút. A nakoniec nahrávanie na Instagram – kým vymyslím popisky a naťukám všetky hashtagy, tak približne 5 minút.

Zostane #zaostrene len instagramovým projektom alebo plánujete niečo viac?

Momentálne sa na Instagrame cítim dobre, snažím sa, aby sa pridali k tomuto projektu aj ďalší ľudia. Nemusia mať zrkadlovku a odfotené tisíce záberov, na tom mi nezáleží. Stáva sa mi, že pod hashtagom Zaostrene nájdem fotku urobenú mobilom a poviem si: „Wau, super zachytená atmosféra,“ alebo „To je super lokácia, nikdy mi nenapadlo sa na ňu takto pozrieť.“


 


Navyše, nemám úplne dobre zmapované sídliská (Hájik, Vlčince, Solinky) a bol by som rád, keby sa pridali ľudia žijúci tam. Každopádne mám aj nejaké nápady, kam Zaostrené posunúť (zatiaľ stále len na Instagrame), ale určite by som sa rád priblížil aj ľuďom, ktorí túto sociálnu sieť nepoužívajú. Napríklad pánovi Štanskému som ponúkol svoje fotografie, že ak by mal záujem použiť ich na svojich prednáškach, prípadne inak, budem veľmi rád. Hoci robíme iné veci, sme iné generácie, robíme to pre Žilinu. Preto som otvorený zaujímavým nápadom a podnetom od každého.

Projekt [ZA]ostrené môžete sledovať na https://www.instagram.com/zaostrene/


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu