Mestská polícia upozorňuje: V predvianočnom období sa zvyšuje počet krádeží, na čo si dávať pozor?


Foto: Mestská polícia upozorňuje: V predvianočnom období sa zvyšuje počet krádeží, na čo si dávať pozor? Foto: ilustračné

V predvianočnom zhone svoje myšlienky sústredíme na výber darčekov pre svojich blízkych a stávame sa menej pozornými a ostražitými. A práve naša nepozornosť dáva príležitosť a šancu zlodejom a podvodníkom. Preto skôr ako sa vyberiete na vianočné nákupy, Vám Mestská polícia Žilina dáva do pozornosti niekoľko odporúčaní.

Chráňte si svoje osobné veci, doklady a peniaze

Doklady a peňaženku si nenechávajte na miestach, odkiaľ je ich možné ľahko vytiahnuť - v zadnom vrecku nohavíc, vo vrecku kabáta, na vrchu kabelky alebo nákupnej tašky. Kabelku majte poruke, zásadne ju noste uzatvorenú. Tašky a kabelky nikam neodkladajte a nikdy ich nenechávajte bez dozoru. Pri nakladaní tovaru do kufra auta z nákupného košíka si nenechávajte kabelku či doklady odložené bez dozoru na sedadle vozidla. Ak je to možné, vyhýbajte sa tlačenici a hlučným skupinkám. Ak sa nedá tlačenici vyhnúť, dobre sa na ňu pripravte. Peňaženku a osobné doklady majte pri sebe napr. vo vnútornom vrecku kabáta zapnutom na zips alebo gombíkom. Majte na pamäti, že vreckári pracujú v skupinách, často pri krádežiach využívajú deti a tlačenica im uľahčuje „prácu“.

Nakupovanie a platenie pri pokladniach

Mestská polícia odporúča pri nákupoch využívať možnosť platby platobnou kartou a nenosiť pri sebe väčší obnos peňazí. Ak máte pri sebe väčšiu hotovosť, rozdeľte si peniaze na menšie čiastky. Ak Vám ukradli alebo ste stratili platobnú kartu, neodkladne kontaktujte banku, aby kartu zablokovala a zabránila tak neoprávnenému výberu či prevodu peňazí z Vášho účtu. Rovnako dbajte na opatrnosť pri výbere peňazí z bankomatu, využívajte bankomaty v rušnejších častiach mesta a ak je to možné vyhýbajte sa výberu peňazí potme. Vybranú hotovosť si hneď uschovajte.


Cenné veci vo vozidlách

Vo vozidlách nenechávajte cennejšie veci, doklady či peňaženku. Nákupy odkladajte do batožinového priestoru, aby nepútali pozornosť zlodejov. Zlodeji dokážu otvoriť vozidlo a vyradiť alarm pomocou technického vybavenia za pár sekúnd. Aj keď vozidlo uzamykáte diaľkovým ovládačom, presvedčte sa, že je naozaj poriadne uzamknuté.

„Tiež upozorňujeme seniorov, aby si dávali pozor na vynaliezavých podvodníkov. Svojim informovaním môžu prispieť aj mladší rodinní príslušníci tak, že na praktiky podvodníkov upozornia starých rodičov, osamelých starších susedov a pod. Prevencie nie je nikdy dosť,“ hovorí hlavný komisár Peter Mišejka z Mestskej polície Žilina.

Ak sa Vám zdá niečo podozrivé či nezvyčajné, bez obáv kontaktujte hliadku MP, - telefonicky čísle 159 alebo 041/5621166. Operačný dôstojník vás vypočuje, poradí vám, prípadne prijme iné opatrenia.

K prevencii seniorov informuje aj KR PZ v Žiline.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mestská polícia Žilina