V Žiline už neexistuje Námestie Ľudovíta Štúra, ulica bude oficiálne pokračovaním Bernolákovej


Foto: V Žiline už neexistuje Námestie Ľudovíta Štúra, ulica bude oficiálne pokračovaním Bernolákovej
Galéria: 6 fotiek

Na uplynulom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline schválili poslanci aj návrh Všeobecne záväzného nariadenia o určení a zmene názvov ulíc a iných verejných priestranstiev v meste Žilina a o zmene niektorých všeobecne záväzných nariadení, vďaka ktorému sa podarí vysporiadať situáciu s Námestím Ľudovíta Štúra. To sa z veľkej časti nachádzalo na mieste súčasného obchodného centra Aupark.

Nakoľko bolo námestie zastavané, väčšina priestoru námestia sa stratila. Jeho východná časť sa v roku 2012 predĺžila ako pokračovanie Ulice Antona Bernoláka. Včerajším uznesením poslanci schválili túto zmenu aj oficiálne. Námestie Ľudovíta Štúra malo zaujímavú históriu, budúci rok by ubehlo 60 rokov od začiatku jeho výstavby, keďže základný kameň námestia bol položený 29. augusta 1958 pri stavbe Domu odborov v Žiline.


Časť histórie pozná námestie ako Leninovo, istý čas mu dominovala socha ruského vodcu V. I. Lenina. Tú v roku 1990 odstránili, aby ju o 12 rokov nahradila socha Ľudovíta Štúra z dielne akademického sochára Ladislava Beráka. Tá istá socha sa dnes nachádza v rovnomennom parku v mestskej časti Žiliny Bôrik. Návrh schválili poslanci jednohlasne.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu