V meste pribudli nové cyklostojany, servisné stojany a „bikeboxy“ na bezpečnú úschovu bicyklov


Foto: V meste pribudli nové cyklostojany, servisné stojany a „bikeboxy“ na bezpečnú úschovu bicyklov
Galéria: 3 fotky
Foto: Mesto Žilina

V mesiacoch september - november 2017 realizovalo mesto Žilina projekt, ktorým sa doplnila existujúca cyklistická infraštruktúra o nové prvky. K existujúcim cyklostojanom pribudlo ďalších 84 kusov. Vďaka tomu sa zvýši komfort pre cyklistov, ktorí majú problém zaparkovať na rôznych miestach v Žiline. Výber lokalít realizovali pracovníci Mestského úradu v Žiline v spolupráci s OZ Mulica. Aktuálne sa nachádza v meste Žilina viac ako 450 cyklostojanov.

Súčasný stav parkovacích kapacít určených pre bicykle skvalitnilo Mesto Žilina spoločne s Nadáciou Kia Motors Slovakia projektom na podporu cyklodopravy. Nadácia Kia Motors Slovakia podporila projekt sumou 13 620 eur, mesto Žilina sa podieľalo sumou 2 330 eur.

Okrem bežných stojanov určených na parkovanie bicyklov sa v rámci projektu osádzajú aj servisné stojany, ktoré sú určené na drobnú opravu bicykla, príp. na hustenie kolies. Tie sú umiestnené na Stanici Žilina-Záriečie a tiež pred Mestským úradom v Žiline. Servisné stojany sú odolné voči bežnému poškodeniu, na ich deštrukciu by bola potrebná hrubá sila. Ide o bežne dostupné servisné stojany, ktoré môžeme vidieť najmä v zahraničí a postupne sa stávajú štandardom väčšiny európskych miest.

Slovenskou novinkou sú „bikeboxy“, ktoré sú určené pre bezpečnú úschovu bicyklov. „Bikeboxy“ takéhoto typu sú inštalované v našom meste ako jediné na Slovensku. Ide o box, ktorý je vyrobený z oceľovej konštrukcie a je zabezpečený kvalitným zámkom. Je odolný voči vlámaniu a spĺňa súčasné požiadavky na zaisťujúcu úschovu.

Občania budú mať možnosť bezplatne si odložiť bicykel pred Mestskou krytou plavárňou Žilina, kde sa inštalovali 3 tieto boxy. Každý pre dva bicykle naraz. Bikeboxy sú vybavené elektronickým zámkom, ktorého manipulácia je jednoduchá. Služba je bezplatná a úschova je obmedzená na maximálne 8 hodín. Primárne sú určené pre návštevníkov plavárne počas celého roka. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina