Zdravotní klauni v žilinskej nemocnici potešili a rozosmiali pacientov na onkológii a neurológii


Foto: Zdravotní klauni v žilinskej nemocnici potešili a rozosmiali pacientov na onkológii a neurológii
Galéria: 4 fotky
Foto: FNsP Žilina

Izbami Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina sa dnes ozývala hudba a smiech. Napriek diagnózam pacientov na Oddelení klinickej a radiačnej onkológie a na Oddelení neurológie mohli hospitalizovaní, ale aj ich blízki, aspoň na chvíľu zabudnúť na chorobu a náročnú situáciu, ktorá ich tak veľmi ťaží.

Zdravotní klauni z ČERVENÉHO NOSA navštívili dospelých pacientov v žilinskej nemocnici už po šiesty krát

„Hoci zdravotní klauni navštevujú hlavne hospitalizované deti, raz do roka zavítajú aj za dospelými pacientmi. Program Kôš plný humoru realizuje občianske združenie ČERVENÝ NOS Clowndoctors vždy na jeseň v šiestich nemocniciach po celom Slovensku, medzi nimi aj vo FNsP Žilina. Program je určený najmä pre dospelých onkologických pacientov, ktorí trávia v nemocniciach dlhé a náročné chvíle,“ priblížila hovorkyňa žilinskej nemocnice Viera Jurčiová.

Zdravotní klauni so sebou prinesú nielen hudbu, smiech či pohladenie a objatie, ale aj „Koše plné humoru“ - balíčky, ktoré sú humorom a zábavou doslova nabité. Sú v nich knihy, krížovky, hlavolamy či masážne a antistresové loptičky. Skrátka všetko, čo pomôže rozptýliť, prípadne dodať novú energiu.

Iný prístup ako u detí, ale výsledok môže byť rovnaký

Zdravotní klauni vedia, že návštevy dospelých si vyžadujú iný prístup, ako klauniády pre deti. Dôležitá je predovšetkým empatia a schopnosť klauna vycítiť náladu a rozpoloženie pacienta.

„Všetci dospelí boli raz deťmi - povedal spisovateľ Antoine de Saint-Exupéry. Verím, že dnes sa nám podarilo dosiahnuť, aby si dospelí pacienti na to spomenuli,“ povedala sestrička Endorfína Skúmavá alias Zuzana Hromadová, zdravotná klaunka ČERVENÝ NOS Clowndoctors.


„Klaunske umenie je univerzálne a nie je len pre deti. Pacienti v nemocnici trávia dlhý čas, teraz strávili chvíľu s nami. Čo je lepšie, ako stráviť čas zábavou?“, hovorí doktor Fifipierko alias Radovan Kianica, zdravotný klaun ČERVENÝ NOS Clowndoctors.

A aké sú reakcie dospelých pacientov? Mnohí sú vďační za spestrenie a chvíle, ktoré ich priviedli na iné myšlienky. Potvrdila to aj pacientka hospitalizovaná na Oddelení klinickej a radiačnej onkológie. „Tráviť  v nemocnici celé dni s našou diagnózou je ubíjajúce a takáto bláznivá návšteva nám na chvíľu dovolí zabudnúť na naše problémy. Uvítali by sme klaunov aj častejšie,“ uviedla.

Humor je dôležitý aj pre príbuzných, ktorých zdravotní klauni taktiež stretávajú v nemocničných izbách. Na klaunov sa každý rok už teší aj nemocničný personál. Ako vnímala veselú klaunskú návštevu Helena Závodska, manažérka pre dennú zmenu, Oddelenie klinickej a radiačnej onkológie, FNsP Žilina?

„Liečba onkologického ochorenia je ťažká. Návšteva zdravotných klaunov náročný pobyt pacientom aj náročnú prácu personálu určite spríjemní.“ 

Viac informácií o občianskom združení a možnosti podporiť jeho aktivity nájdete na www.cervenynos.sk.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS FNsP Žilina