12 tipov na zaujímavé knihy o Žiline, ktoré môžete venovať aj ako darček


Foto: 12 tipov na zaujímavé knihy o Žiline, ktoré môžete venovať aj ako darček

Medzi najobľúbenejšie darčeky patria bezpochyby knižky. Tie nás totiž dokážu obohatiť o nové a zaujímavé informácie a navyše často získame s blízkou osobou ďalšiu tému, o ktorej možno diskutovať. Keď darujete knihu, darujete príbeh, dobrodružstvo, poznanie a radosť.

Pri výbere kníh by ste určite nemali prehliadnuť aj tie o našom meste a jeho histórii. O meste Žilina existuje veľa zaujímavých publikácií, no len máloktorí obyvatelia o nich vedia. Rozhodli sme sa preto priblížiť vám niekoľko najlepších, ktoré bodujú nielen u Žilinčanov ale aj u ľudí z celého Slovenska.

Stratená Žilina 1

Autori knihy sa zaoberali myšlienkou napísať knihu o osobnostiach, veciach, miestach, domoch a celých štvrtiach mesta Žilina, ktoré sa stratili v tomto, ale predovšetkým v minulom storočí.

Viac informácií a možnosť objednania


Stratená Žilina 2

Úspešný autorský kolektív vydal v roku 2017 knihu Stratená Žilina 1, ktorá sa stala Knihou roky 2017. V súčasnosti vychádza jej pokračovanie, v ktorej sa odokrývajú ďalšie stratené a už neexistujúce miesta v Žiline.

Viac informácií a možnosť objednania


Žilina vo svetle lámp

Kniha približuje ako vznikla v Žiline prvá lekáreň, aké sa používali plynové svietidlá a ako ich nahradili elektrické. Dokumentuje rôzne druhy svietidiel, ktoré od konca 19. storočia osvetľovali ulice a námestia. Čitatelia nájdu v knihe dostatok informácií a môžu sa zároveň pokochať krásnymi fotografiami starej ale i súčasnej Žiliny, v mnohých prípadoch uverejnenými po prvý raz.

Viac informácií a možnosť objednania


Žilina a okolie

Úspešná reprezentatívna plnofarebná obrazová publikácia Žilina a okolie vyšla v druhom vydaní. Kniha poteší každého, kto sa chce dozvedieť čo najviac o jednom z najväčších slovenských miest a uchovať si (vďaka množstvu fotografií) pohľad na súčasné mesto. Všetky texty v knihe sú uvedené v slovenskom a anglickom jazyku.

Viac informácií a možnosť objednania


Žilina - Príbehy jedného mesta

Kniha vyšla pri príležitosti 700. výročia prvej písomnej zmienky o Žiline ako meste. Jadro tvorí sedem dôležitých momentov v dejinách mesta. Opisuje niekoľko zaujímavých žilinských budov, jej stránky sú venované práve im. Skutočnou hlavnou postavou tejto knihy však ostáva mesto samotné. Toto sú jeho príbehy.

Viac informácií a možnosť objednania


Potulky starou Žilinou

Potulky starou Žilinou vás prevedú historickým jadrom metropoly severozápadného Slovenska, ktorého história siaha až do stredoveku. Navštívime starodávne uličky i centrálne Mariánske námestie, lemované jedinečným komplexom arkád - v Žiline nazývanými laubne, aký nemá na Slovensku obdobu.

Publikácia prináša nové poznatky a sumarizuje doteraz známe skutočnosti o histórii Žiliny, budovách a ich obyvateľoch. Ponúka príbehy ľudí, ktorí sa zapísali do dejín mesta. Približuje život Žilinčanov s dôrazom na obdobie konca 19. a začiatku 20. storočia, kedy Žilina prežívala svoje “zlaté roky”.

Viac informácií a možnosť objednania


Potulky starou Žilinou 2


Pokračovanie úspešného cyklu o histórii Žiliny čitateľov tentokrát prevedie územím od železničnej stanice po Hlinkovo námestie - čiže tzv. „novým centrom“ mesta, ktoré vzniklo na prelome 19. a 20. storočia. Bol to čas nevídaného rozvoja Žiliny – mesto rástlo, stavali sa nové domy, fabriky, hotely, prekvital obchod, prichádzali noví ľudia.

Kniha mapuje tieto zmeny, kedy sa z malého mestečka stalo významné centrum severozápadu Slovenska, s dôrazom na osudy a príbehy jednotlivých budov a obyvateľov mesta.

Viac informácií a možnosť objednania


Žilina - Koniec starých časov

Publikácia spomienkovej literatúry, ktorá zachytáva prierez životom obyvateľov mesta za niekoľko rokov, desaťročí. Kniha je venovaná všetkým Žilincom a Žilinčanom, ktorí sú spomenutí v texte a ktorí žili v meste - našim srdciam tak blízkemu.

Viac informácií a možnosť objednania


Žilina - Genius Loci

Publikácia o histórii mesta Žilina s názvom Žilina, Solna - Sillein - Zsolna, GENIUS LOCI. Ide o unikátnu knihu s novými, nikdy nepublikovanými informáciami. Kniha obsahuje jedinečných 111 historických fotografií a reprodukcií, 95 fotografií svetoznámeho fotografa Vlada Baču a mapy s vyznačenými najvýznamnejšími objektmi v Žiline.

Viac informácií a možnosť objednania


Žilina a Alexander Lombardini

Historik M. Mrva v knihe približuje život a dielo Alexandra Lombardiniho - žilinského advokáta, archivára a autora prvej knihy o histórii Žiliny. Kniha populárnou formou prináša informácie zo života A. Lombardiniho (1851 - 1897), približuje jeho prácu a dielo, ako aj atmosféru mesta Žilina v kontexte doby, v ktorej Lombardini v Žiline pôsobil. Autor čerpá z podrobného skúmania archívnych dobových dokumentov, svojej dlhoročnej praxe, ako aj z rozhovorov so žijúcimi pamätníkmi, ktorí prišli do kontaktu s Lombardiniho rodinou. 

Viac informácií a možnosť objednania


Žilina z neba

Kniha Žilina z neba Vám prináša úchvatné pohľady na mesto z úplne inej perspektívy. Z neba! Mestom Vás prevedieme na vyše 100 leteckých záberoch, ktoré odhaľujú aj tie najskrytejšie krásy Žiliny a jej blízkeho okolia.

Viac informácií a možnosť objednania


Žilina - fotografie

Svoju knihu fotografií o Žiline som sa rozhodol venovať tým, s ktorými som býval v láskavom kontakte od svojho útleho detstva. Je poďakovaním mojej starej mame a starému otcovi, pri ktorých som vyrastal pod ich nevtieravým dohľadom a láskavou starostlivosťou. Spomienky na chvíle pohody s nimi zostávajú aj po ich odchode také prítomné, že možno na nich postaviť hodnotovú trvácnosť.

Viac informácií a možnosť objednania


Žilina region

Majestátne hory, mystické jaskyne, adrenalín, tradície či Juraj Jánošík, populárne miesto, kde trávia dovolenku rodiny s deťmi. – to všetko je Žilinský kraj. Objavte hrad upíra z Nosferatu, vydajte sa s čelovkou do podzemia na Orave či Liptove, navštívte najväčšie lyžiarske strediská na Slovensku.

Viac informácií a možnosť objednania


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu