Na úrazovke v žilinskej nemocnici vytvorili prebúdzaciu miestnosť, JIS už kapacitne nestačila


Foto: Na úrazovke v žilinskej nemocnici vytvorili prebúdzaciu miestnosť, JIS už kapacitne nestačila
Galéria: 3 fotky
Foto: FNsP Žilina

Na oddelení úrazovej chirurgie v žilinskej nemocnici vytvorili novú prebúdzaciu miestnosť, ktorá zvýši kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti a zlepší komfort pacientov i ošetrujúcemu personálu. Vzhľadom k nárastu počtu operačných výkonov na oddelení, už súčasná JIS kapacitne nestačila pokryť potreby správneho a bezrizikového odsledovania pacientov bezprostredne po operácii. Preto sa vedenie oddelenia rozhodlo vytvoriť novú miestnosť. 

„Poskytuje pacientom starostlivosť v bezprostrednom pooperačnom období charakteristickom doznievaním anestézie, obnovením obranných reflexov a vedomia. Je strategicky lokalizovaná v tesnej blízkosti jednotky intenzívnej starostlivosti a disponuje kompletne vybavenými piatimi lôžkami, vrátane monitorovacích prístrojov,“ uviedol primár oddelenia úrazovej chirurgie Karol Orlovský.


Pacienti sú po operácii starostlivo a komplexne sledovaní počas obdobia spojeného s rizikom komplikácií po rôznych formách anestézie. Prebúdzacia miestnosť uľahčí prácu personálu, hlavne pokiaľ ide o stresový faktor. „Tým, že máme prebúdzaciu izbu, sa uľavilo personálu, lebo sa môže venovať pacientovi naplno a mať dobrý pocit z vykonanej práce. V prebúdzacej miestnosti má pacient k dispozícii svoju sestričku, ktorá sa mu venuje a má pocit, že dostáva niečo navyše. Sú tu prijímaní pacienti jednodňovej chirurgie a pacienti po operáciách, ktoré trvajú kratšie a sú kratšie v anestézii. Prebúdzacia izba je strategicky umiestnená hneď vedľa JIS. Keby sa čokoľvek zmenilo, automaticky z prebúdzacej miestnosti pôjdu na JIS,“ dodala vedúca sestra oddelenia Silvia Haščíková.

Oddelenie úrazovej chirurgie FNsP Žilina v súčasnosti disponuje 46 lôžkami, vrátane šiestich lôžok pre intenzívnu starostlivosť. Pacienti hospitalizovaní na JIS oddelenia vyžadujú komplexné spektrum výkonov súvisiacich s liečbou po najrozmanitejších úrazoch. Ide o stavy po polytraumách, združených poraneniach, po úrazoch hlavy, hrudníka, chrbtice, ako aj širokú škálu zlomenín.

Okrem toho musela JIS zvládať aj starostlivosť o všetkých pacientov, ktorí podstúpili operačný zákrok.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS FNsP Žilina