Podporu nadácie VÚB získali v Žilinskom kraji 3 projekty s celkovým počtom 10 231 hlasov


Foto: Podporu nadácie VÚB získali v Žilinskom kraji 3 projekty s celkovým počtom 10 231 hlasov

Obyvatelia miest a obcí v Žilinskom kraji svojimi hlasmi rozhodli, ktoré 3 nápady na zlepšenie komunitného života v kraji dostávajú zelenú na svoju realizáciu. O ich finančnú podporu sa postará Nadácia VÚB v rámci programu Komunitné granty. Tá prerozdelí takmer 80 000 eur medzi 24 víťazných projektov z celého Slovenska. 

Od 6. do 21. novembra bolo možné na stránke www.komunitnegranty.sk prideliť svoj hlas niektorému zo 48 projektov z rôznych regiónov Slovenska - 6 z každého kraja. Tie posunula do užšieho kola 3. ročníka programu „Komunitné granty - 80 000 eur pre komunity, kde to žije“ odborná komisia. Tentokrát sa do verejného hlasovania zapojil doposiaľ najvyšší počet - až 61 932 podporovateľov.

Projektom plánovaným v rámci Žilinského kraja poslali členovia miestnych komunít a ich prívrženci spolu 10 231 hlasov. Tri organizácie z tohto kraja s najvyšším počtom hlasov dostávajú od Nadácie VÚB grantový príspevok do výšky 3 000 eur na základe predloženého projektu, ktorý využijú na skvalitnenie komunitného života miestnych obyvateľov v priebehu budúceho roka.

„Pokladáme za dôležité prerozdeliť našu podporu čo najférovejšie a najtransparentnejšie. A sme presvedčení, že práve verejné hlasovanie nám to umožňuje. Ceníme si snahu všetkých organizácií, ktoré nám zaslali svoje premyslené projekty a dobré nápady, ako ich uviesť do života. Rovnako nás však teší aj záujem zo strany miestnych obyvateľov, ktorí sa vedia za dobrú vec osobne postaviť,“ uviedol Alexander Resch, predseda správnej rady Nadácie VÚB.

Víťazné komunitné projekty zo Žilinského kraja


Lietavský hrad

Prvým z podporených projektov je nápad Občianskeho združenia na záchranu Lietavského hradu. Táto turistami aj miestnymi obyvateľmi vyhľadávaná pamiatka v rámci Žilinského kraja sa stane ešte príjemnejším a bezpečnejším miestom pre návštevníkov vďaka vybudovaniu novej oddychovej zóny na hrade, ktorá bude zabezpečená pred padajúcimi kameňmi z hradieb. Organizátori zapoja do revitalizácie aj dobrovoľníkov z miestnej komunity a zo získaného grantu pre nich zrealizujú tiež workshopy.

Detské Hviezdne noci - Filmový klub v Bytči

Ide o multižánrový festival pre deti, ktorý bude plniť nielen zábavnú, ale aj vzdelávaciu funkciu. Deti v rámci neho zažijú 4 dni plné filmu, divadla, literatúry, hudby a výtvarného umenia. Osvoja si zručnosti využiteľné aj v ich bežných školských alebo mimoškolských aktivitách ako napríklad filmový či fotografický workshop.

Švošov - priestor pre chov lesných zvierat (Daniela škvrnitého a Muflóna lesného)

Obecný úrad v spolupráci s dobrovoľníkmi postaví oplotenie v prenajatej lokalite nad obcou a vytvorí kvalitný a bezpečný priestor pre zvieratá, čo umožní do obce pritiahnuť aj turistov a ponúkne deťom a širokej verejnosti možnosť pozorovať zvieratá pri pasení a kŕmení.

Prehľad všetkých víťazných projektov v rámci jednotlivých krajov Slovenska, ich anotácie ako aj bližšie informácie o podpore a plánovanej realizácií nájdete na stránkach www.nadaciavub.sk a www.komunitnegranty.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS VÚB