Dnes boli slávnostne uvedené do prevádzky nové trolejbusy, jazdiť budú na všetkých linkách


Foto: Dnes boli slávnostne uvedené do prevádzky nové trolejbusy, jazdiť budú na všetkých linkách
Galéria: 3 fotky
Foto: Mesto Žilina

Dopravný podnik mesta Žiliny začal pred piatimi rokmi s obnovou vozidlového parku MHD a pokračuje s ňou dodnes. Od roku 2012 bola postupne spustená prevádzka 10 nízkopodlažných trolejbusov značky ŠKODA 30Tr SOR a ŠKODA 31Tr SOR. Od roku 2014 jazdí po Žiline ďalších 5 nízkopodlažných trolejbusov rovnakej značky.

Aktuálne prebieha v poradí už štvrtá etapa obnovy vozidlového parku, počas ktorej sa zakúpi prostredníctvom projektu spolufinancovaného Európskou úniou ďalších nových 15 nízkopodlažných trolejbusov. Konkrétne ide o 12 kusov kĺbových trolejbusov značky ŠKODA 27Tr-Solaris a 3 kusy sólo trolejbusu ŠKODA 26Tr-Solaris.

Oba typy trolejbusov majú v Žiline svetovú premiéru

Keďže ide o trolejbusy novej generácie, ktoré boli prvý krát vyrobené pre mesto Žilina, museli pred samotným uvedením do prevádzky absolvovať homologizačný proces. Vozidlá jazdili po meste niekoľko týždňov. Najskôr bez cestujúcich, neskôr aj s nimi. Až dnešným dňom bola slávnostne zahájená ich prevádzka.


„Snahou mesta ako i dopravného podniku bola od roku 2012 kompletná výmena vozidlového parku za nový. Ak budeme kráčať stále tou správnou cestou, tak sa nám podarí dotiahnuť tento projekt do úspešného konca a žilinská mestská hromadná doprava  a tak do konca roku 2018 zaradí medzi tie najmodernejšie na Slovensku i v zahraničí,“ dodal primátor Choma.

Projekt „Nízkopodlažné a energeticky úsporné trolejbusy a trolejbusy s pomocným pohonom pre Žilinu“ je spolufinancovaný Európskou úniou.

DPMŽ plánuje ďalej obnovovať svoj vozový park a preto vyhlásil aj súťaže na nákup autobusov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina