Ďalšia SMART lavička v Žiline pribudla na Hlinkovom námestí, venovala ju Nadácia Kia Motors Slovakia


Foto: Ďalšia SMART lavička v Žiline pribudla na Hlinkovom námestí, venovala ju Nadácia Kia Motors Slovakia

V septembri tohto roka bola v priestoroch vynovenej knižnice Žilinskej univerzity predstavená historicky vôbec prvá “inteligentná” lavička, ktorá dokáže poskytnúť sediacim okrem komfortu aj nabíjanie či wifi. Netrvalo dlho, a pribudla ďalšia lavička, tentokrát na Hlinkovom námestí. Medzi staršími lavičkami v okolí fontány sa vyníma nová, biela smart lavička, ktorú venovala Nadácia Kia Motors Slovakia.

Inteligentné technológie pomáhajú uľahčiť život občanom v meste, práve tento trend sa dostáva do popredia aj v prípade mestského mobiliáru. Nadácia Kia plánuje v osadení lavičiek pokračovať, okrem oddychu ponúkne jej lavička aj možnosť pre nabitie mobilného telefónu. Aj napriek tomu, že mesto má svoju vlastnú Wi-fi free zónu, vlastnú možnosť pripojenia ponúka aj lavička.

Lavička má chladenie vďaka venitlátorom, čoskoro pribudnú aj v okolí nemocnice či parku na Bôriku


Zaujímavé je určite aj zvýšenie komfortu sedenia v letných mesiacoch, keďže vďaka venilátorom sa lavička neprehrieva počas teplých letných mesiacov. „Okrem oddychu ponúka možnosť rýchleho dobíjania mobilov, fotoaparátov, tabletov a notebookov. Má v sebe zabudované 2 USB kontektory pre káblové nabíjanie a voľné pripojenie na wifi. Táto inteligentná lavička má v sebe aj 4 ventilátory, ktoré zabezpečujú jej chladenie, takže sa jej používatelia nemusia báť, že v teplých letných mesiacoch bude jej povrch prehiaty a nebudú sa mať kde posadiť,“ uvádza Nadácia Kia Motors Slovakia na svojom webe.


Lavička po zotmení automaticky sama svieti, ďalšie by mohli už čoskoro pribudnúť v okolí nemocnice či zrenovovaného Parku Ľudovíta Štúra na Bôriku. „Nadácia Kia Motors Slovakia pripravila plán o umiestnení ďalších smart lavičiek v Žiline. Podľa odhadu by sme si mohli v dohľadnej dobe nabiť svoje vyšťavené mobilné telefóny aj pri Fakultnej nemocnici s Poliklinikou či v okolí Parku Ľudovíta Štúra,“ dodáva Nadácia v správe k novinke.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu