V súťaži o najlepšiu rekonštrukciu za rok 2016 je medzi nominovanými aj obnova Rosenfeldovho paláca


Foto: V súťaži o najlepšiu rekonštrukciu za rok 2016 je medzi nominovanými aj obnova Rosenfeldovho paláca
Galéria: 11 fotiek
Foto: Nadácia SPP

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky aj tento rok usporiada súťaž s názvom Fénix - Kultúrna pamiatka roka, ktorej hlavnými partnermi sú už 12 rokov SPP a Nadácia SPP. Práve tieto dve spoločnosti organizujú verejné hlasovanie o najkrajšie obnovenú pamiatku, medzi nominovaných TOP 10 za uplynulý rok sa dostala aj obnova Rosenfeldovho paláca v Žiline.

Cieľom súťaže je podporovať zodpovedný prístup vlastníkov národných kultúrnych pamiatok a predstaviteľov samosprávy miest a obcí k ochrane kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky. Víťazné pamiatky určí odborná komisia. Výtvarným symbolom a cenou pre víťazov je bronzová socha bájneho vtáka Fénixa a finančná odmena vo výške 8300 eur od partnera súťaže, Nadácie SPP.

Rosenfeldov palác patrí neodškriepiteľne k najkrajšie zrekonštruovaným budovám v Žiline, jeho obnovu podporila aj Európska únia prostredníctvom štrukturálnych fondov. Počas obnovy paláca došlo k nálezom  rôznych artefaktov - napríklad pôvodné dlažby, ktoré boli prekryté linoleom nalepeným na hrubej asfaltovej vrstve alebo časti drevených prvkov pôvodnej strešnej terasy, ktoré boli „ukryté“ v hmote novodobej dostavby na 2. nadzemného podlažia.

Palác, ktorý je vo vlastníctve mesta Žilina, dnes slúži ako kultúrne centrum Žiliny a má pravidelný program, zároveň je prístupný verejnosti k lektorovaným prehliadkam ako exponát sám o sebe. Hlasovať je možné až do 26. novembra 2017 tlačidlom páči sa mi to na príspevku nižšie.

Secesný palác na Hurbanovej ulici v Žiline bol postavený v roku 1907 finančníkom lgnácom Rosenfeldom. Za národnú kultú...


Posted by SPP on 9. november 2017


„Obnova paláca zaujala aj média. Okrem lokálnych médií odvysielala RTVS v roku 2017 reportáž o paláci v relácii Slovensko v obrazoch, v roku 2016 bol nakrútený krátky dokument o jeho obnove spoločnosťou Mirafilm v rámci pamiatok, ktorých obnova bola spolufinancovaná z EEA Grants. Pre návštevníkov paláca je k dispozícii aj malá publikácia Rosenfeldov palác v slovenskom a anglickom jazyku,“ uviedol Vladimír Majtan z Krajského pamiatkového úradu Žilina.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu