Veľký TEST: Vyskúšali sme "domáce" klobásy zo žilinských obchodov


Foto: Veľký TEST: Vyskúšali sme "domáce" klobásy zo žilinských obchodov
Galéria: 11 fotiek

Jeseň bola len v nedávnej minulosti veľmi známa tým, že nadišiel čas zabíjačiek, výroby zabíjačkových špecialít a domácich klobások. V súčasnosti má len málokto čas a priestor na to, aby si doma vyrobil poctivú a kvalitnú klobásku a preto sme odkázaní na nákup v obchode.

Často sa však snažíme vyriešiť otázku, ktorá je tá najlepšia, najchutnejšia a navyše cenovo výhodná. Mnohí ani nevedia, kde vo svojom okolí majú možnosť nakúpiť poctivé domáce klobásy a často tak nakúpia v supermarketoch. Aj keď tie ponúkajú vo svojich portfóliach špeciálne a prémiové produkty, vyrovnať sa domácej výrobe dokážu len málokedy.

Pre všetkých milovníkov chutných domácich klobás sme sa pokúsili nájsť to najlepšie, čo sa dá v našom meste zohnať. Aby sme boli naozaj objektívni, nakúpili sme ako v supermarketoch, tak aj v bežných mäsiarstvách. Vybrali sme prevádzky, ktoré sa nachádzajú v blízkosti centra mesta - našej redakcie. Do nášho testu sa preto, pochopiteľne, nemohli dostať všetky možné klobásy dostupné v obchodnej sieti nášho mesta.

Na začiatok testu podotýkame, že ide o subjektívny názor členov našej redakcie, ktorý sme zosumarizovali do konečného výsledku.

Systém hodnotenia

Aby bolo naše hodnotenie čo možno najobjektívnejšie, zvolili sme si niekoľko kritérií a každému výrobku sme následne za každé z nich pripisovali body v rozmedzí 0 - 10 bodov. Jednotlivé klobásy sme pred ochutnávkou označili číslami, aby sme vylúčili akúkoľvek možnú zaujatosť.

Pre ohodnotenie sme si zvolili nasledovné kritériá:

  • Celkový vzhľad a farba
  • Vôňa
  • Štruktúra a konzistencia po nakrojení
  • Chuť
  • Chuť a vlastnosti po uvarení
  • Cena za 1 kg
  • Balenie a dostupnosť informácií
  • Celkový dojem vrátane kultúry predaja, obsluhy
  • Podiel mäsa
  • Prídavné látky

Rozsah bodovania

  • najlepšie - 10 bodov
  • najhoršie - 0 bodov

Pre priblíženie uvádzame, že hodnotenie balenia sa líši v prípade malých predajcov a supermarketov. Mäsiarstvá balia zakúpený mäsový produkt do klasických papierových obalov, a v prípade veľkých obchodov si zákazník kupuje už uzavreté balenie.

Hodnotenie celkového dojmu z nákupu odráža aj čistotu predajného miesta, usporiadanie produktov a množstvo ponúkaných produktov. V prípade supermarketov sme sa stretli s mierne “rozhádzaným” tovarom, či zamenenými produktami medzi sebou (nesprávna cenovka).

Najvyšší možný počet bodov v hodnotení bol 100


Výsledok testu

Test naplnil naše očakávania a potvrdil prvotný názor, že klobásy z tradičných mäsiarstiev sú lepšie, ako tie zo supermarketov, pochádzajúce z produkcie veľkých kombinátov. Klobásy z miestnych mäsiarstiev, od menších výrobcov, boli oveľa lepšie, chutnejšie a voňavejšie. Avšak, ani v jednom prípade sme nenašli takú, ktorá by sa dala označiť za vyslovene zlú, alebo nechutnú.

Rozdiely v hodnotení boli malé, produkty sa ale viditeľne rozdelili na dve kategórie - zakúpené vo veľkom obchode a malom mäsiarstve. O konečnom víťazovi rozhodol celkový súčet bodov, ktorý sme podľa stanovených kritérií prideľovali.

Na pomyselných stupňoch víťazov sa napokon umiestnili

1.Domáca klobása od Šmak plus Žilina (predajňa oproti žel. stanici)
94 bodov
2.Domáca klobása od Mäso Parížek (predajňa pri Mariánskom námestí)
89 bodov
3.Domáca klobása od Čička s.r.o Žilina (predajňa na Bulvári)
86 bodov

Záver testovania

Určite nás poteší, ak vám tento test pomôže nájsť tú správnu predajňu v Žiline, v ktorej si kúpite najlepšiu domácu klobásu. Prípadne dúfame, že sme vás aspoň informovali o predajniach, ktoré ste doteraz nepoznali a môžete vyskúšať ich produkty. Vianoce sú ešte ďaleko, preto kým budete pripravovať kapustnicu, si môžete urobiť aj vlastný test a postupne vyskúšať všetky produkty, ktoré sme testovali.

Dobrú chuť!




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok