Vodiči aj mesto žiadajú sprejazdnenie Kuzmányho ulice, polícia uviedla dôvody, pre ktoré to nedovolí


Foto: Vodiči aj mesto žiadajú sprejazdnenie Kuzmányho ulice, polícia uviedla dôvody, pre ktoré to nedovolí Foto: Google Maps

Začiatkom roka 2016 sme informovali o zákaze vjazdu na ulici Kuzmányho v centre Žiliny, ktorý platí už dlhé roky. Rovnako aj mnohí vodiči jazdiaci cez mesto, sa už niekoľko rokov dožadujú, aby bol tento zákaz odstránený a ulica sprejazdnená. Argumentujú tým, že dopravná situácia na uliciach Hálkova a Veľká Okružná by sa výrazne zlepšila. V súčasnosti sa na nich tvoria v čase dopravnej špičky kolóny, v ktorých často stoja autá smerujúce do obchodného centra Aupark alebo opačne, do OC Mirage. Vodičom by sa vďaka prejazdu po Kuzmányho nielen skrátila cesta, ale na uliciach Hálkova a Veľká Okružná by ubudlo množstvo vozidiel. Kolóny by sa tak mohli o niečo zmierniť.

Zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel s výnimkou polície a mestskej hromadnej dopravy sa nachádza z oboch strán ulice, pričom jeho dodržiavanie kontroluje námatkovo aj mestská polícia. Príslušníci dokážu za deň na mieste rozdať desiatky pokút. Do zákazu vchádzajú autá najčastejšie smerom od Hurbanovej ulice. Z Veľkej Okružnej totiž nie je možné odbočiť doľava na Hálkovu, preto tí, ktorí nechcú ísť obchádzkou cez celé mesto, to občas risknú.

O sprejazdnenie ulice pre všetky vozidlá sa usilovalo aj vedenie mesta Žilina. Ku každej zmene organizácie dopravy musí vydať súhlas Okresný dopravný inšpektorát. Mesto ho preto požiadalo o súhlas k prejazdu Kuzmányho ulice, no tejto žiadosti nebolo vyhovené. Pátrali sme preto po dôvodoch, ktoré bránia sprejazdneniu tejto ulice.


ODI OR PZ v Žiline poskytol nasledovné stanovisko

Okresný dopravný inšpektorát Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline nesúhlasí so sprejazdnením ul. Kuzmányho v meste Žilina v oboch smeroch pre širokú motoristickú verejnosť z nasledovných dôvodov:

  • Po zrušení súčasných obmedzení na ulici Kuzmányho by sa na nej zvýšila intenzita cestnej premávky, čo by spôsobovalo zhoršenie dopravnej situácie (možno až dopravný kolaps) v križovatkách s ulicami J. M. Hurbana - Legionárska, Hálkova - Romualda Zaymusa a náväzne aj v svetelne riadenej križovatke ulíc Veľká Okružná - Hálkova.
  • Ulica Kuzmányho  je využívaná veľkým množstvom chodcov, najmä študentov stredných škôl situovaných na ulici Veľká Okružná
  • Sprejazdnenie ulice Kuzmányho v oboch smeroch pre širokú motoristickú verejnosť by malo za následok zvýšenie dopravných nehôd najmä s účasťou chodcov a cyklistov, ktoré majú poväčšine závažné následky na zdraví
  • Obmedzenie dopravy na ul. Kuzmányho je dlhodobo zaužívané, tvorí prirodzené ohraničenie pešej zóny, akúsi ochrannú zónu najmä chodcov prechádzajúcich medzi Mariánskym námestím a dopravne frekventovanou ulicou Veľká Okružná, ktorá je súčasťou prvého mestského okruhu.

Podľa polície je predpoklad, že by dochádzalo k vzniku kolón, ktoré by sa prenášali aj na okolité ulice. Vodiči sú však opačného názoru a myslia si, že kolóny sa tvoriť nebudú, pretože kvôli študentom a výjazdom áut z parkovísk, by sa museli tvoriť aj na ulici Veľká Okružná, kadiaľ prechádzajú.

O presadenie zmeny v organizácií dopravy na Kuzmányho ulici sa usiluje aj žilinský primátor Igor Choma. Dodnes sa mu to však nepodarilo vyrokovať. „Ani po roku nie je situácia iná. Zásadný nesúhlas so spustením Kuzmányho ulice má Polícia, doteraz svoje stanovisko nezmenili,“ povedal primátor.

S nárastom počtu áut jazdiacich cez centrum mesta sa zvyšuje aj záujem vodičov na sprejazdnení ulice. Či však k tomu niekedy dôjde, je otázne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu