Nová županka Erika Jurinová: Kraje majú spoločné problémy, chceme ich riešiť spoločne


Foto: Nová županka Erika Jurinová: Kraje majú spoločné problémy, chceme ich riešiť spoločne

Na dnešnom stretnutí v hoteli Dubná skala v Žiline sa na pozvanie Eriky Jurinovej, nadchádzajúcej predsedkyne Žilinského samosprávneho kraja, stretli spolu štyria budúci lídri krajov a jeden budúci viceprimátor. Novozvolení župani po prvom stretnutí deklarovali snahu spolupracovať, zároveň sa dohodli na Zásadách slušného župana, ktoré by mali v najbližšom čase pretaviť v memorandum.

Svoje funkcie si nadchádzajúci predsedovia samospráv preberú medzi 1. a 4. decembrom, v prípade Žilinského samosprávneho kraja to bude práve druhý dátum, v ktorom nastane formálne výmena na poste predsedu. Po dvanástich rokoch tak nastane zmena na tomto poste.


Pred tlačovým brífingom spolu diskutovali Erika Jurinová, Jozef Viskupič (zvolený župan za Trnavský kraj), Rastislav Trnka (zvolený župan za Košický kraj), Milan Majerský (zvolený župan za Prešovský kraj) a Mikuláš Krippel (budúci vicežupan za Bratislavský kraj) o tom, ako efektívne spolupracovať medzi krajmi, keďže viacero problémov je spoločných a presahujú geografické hranice jednotlivých samospráv. Podpis memoradna by mal prebehnúť na najbližšom stretnutí.

„Toto stretnutie symbolizuje naše odhodlanie spolupracovať, aj keď nie sme súčasťou žiadneho projektu vládnej koalície. Dôležité je, že problémy občanov, nemajú politické zafarbenie. Sme pripravení pracovať a riešiť problém ľudí v jednotlivých krajoch,“ uviedol na margo spolupráce budúci predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič s tým, že je dôležité, aby vláda pristupovala rovnako k všetkým krajom a aby nezvýhodňovala len dva kraje, v ktorých má svojich županov.



Ako spresnila Erika Jurinová: „Cieľom županov bude konať vo verejnom záujme a maximálne transparentne, zapojiť verejnosť do rozhodovania, hospodárne nakladať s majetkom, realizovať otvorené a transparentné výberové konania, zverejňovať podrobné majetkové priznania a najmä byť županmi, ktorí budú slúžiť všetkým - mladým, seniorom, osobám so zdravotným postihnutím ale aj rodinám s deťmi.“


Historicky prvá županka spresnila aj niektoré oblasti, ktorých sa spolupráca bude týkať: „Vieme, že mnohé kraje majú aj spoločné problémy, napríklad v oblasti dopravy či cestovného ruchu. Tieto problémy chceme riešiť spoločne pre dobro všetkých obyvateľov našich krajov.“ Zároveň pozvala všetkých obyvateľov na Námestie SNP v Bratislava dňa 17. novembra 2017, kde sa bude konať o 17:00 hod. spomienkový program k štátnemu sviatku Dňa boja za slobodu a demokraciu.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu