Podstatné čísla a štatistiky včerajších župných volieb v Žilinskom samosprávnom kraji


Foto: Podstatné čísla a štatistiky včerajších župných volieb v Žilinskom samosprávnom kraji

Žilinský samosprávny kraj má po včerajšku za sebou voľby do orgánov samospráv krajov, v ktorom obyvatelia rozhodli o zmene na poste jeho predsedu. Rovnako tak zloženie krajského parlamentu pocíti obmenu, výrazne pribudne nezávislých kandidátov. Prinášame vám prehľadne tie najpodstatnejšie a najzaujímavejšie čísla zo včerajšieho večera.

Víťazstvo Eriky Jurinovej
Podľa predbežných výsledkov si až 82 034 občanov kraja želalo na poste župana víťazku Eriku Jurinovú, ktorá sa tak stala historicky vôbec prvou ženou na tomto poste v ére fungovania samosprávnych celkov. V percentuálnom vyjadrení podporilo kandidátku širokej pravicovej koalície až 43,67% voličov.

Volebná účasť
Asi najväčším prekvapením župných volieb na celom Slovensku je volebná účasť, nielenže sa v Žilinskom samosprávnom kraji dostala historicky prvýkrát cez hranicu štvrtiny oprávnených voličov, číslo 33,84% znamená, že voliť prišiel viac ako každý tretí oprávnený volič. Oproti celoslovenskému priemeru 29,95 percenta sa tak vybrali v našom kraji občania k urnám vo vyššom počte. Rekordným je v tomto smere Banskobystrický kraj, občiansku povinnosť si tu splnilo viac ako 40 percent voličov.

Protestné a neplatné hlasovania
Aj tento rok vydala volebná komisia o niečo viac obálok, ako nakoniec mohla započítať do finálnych hlasov. Z 192 357 mohla pri sčítaní uznať len 187 820 hlasovacích lístkov pri voľbe predsedu a 187 929 hlasovacích lístkov pri voľbe poslancov. Viac ako štyritisíc vhodených obálok tak bolo neplatných, medzi nimi je započítaná aj časť voličov, ktorí z protestu vhadzujú prádznu obálku či preškrtnutý lístok.

Stovky hlasov pre odstúpeného kandidáta
Časť neplatných hlasovacích lístkov pripadla aj na 615 odovzdaných hlasov pre Kristiána Hoffmana, ktorý sa vzdal v prospech víťazky volieb Eriky Jurinovej. Napriek tomu, že upozornenie o jeho odstúpení sa nachádzalo za plentou, stovky voličov mu hlas odovzdali.

Najviac hlasov pre poslanca nekandidujúceho na župana
Z 57 zvolených poslancov získal najviac hlasov, až 11 454, poslanec NR SR a zároveň aj súčasný župný poslanec za obvod Námestovo Igor Janckulík. Práve jeho meno sa skloňovalo v súvislosti s kandidatúrou na župana, ktorú nakoniec neohlásil - dôvodom bolo, že nechcel štiepiť hlasy na Orave.

Janckulíkové aktivity sú viditeľné a majú reálny dopad na životy obyvateľov kraja, počas leta napríklad upozorňoval na nedodržanie lehoty dostavby Oravskej polikliniky či z pozície Splnomocnenca vlády pre rýchlostné cesty začal, v spolupráci so starostami, s pilotným projektom osádzania inteligentných priechodov.

Vo volebnom okrese Žilina získal najviac hlasov Martin Kapitulík, ktorý ako jediný pokoril deväťtisícovú hranicu s počtom 9 265 hlasov. Viac ako sedem tisíc hlasov získali aj poslankyňa NR SR Anna Verešová, športovec Róbert Kašša, riaditeľka CVČ Žirafa a poslankyňa MZ v Žiline Ľudmila Chodelková, matka na rodičovskej dovolenke Barbora Birnerová a bývalý starosta Terchovej a poslanec NR SR Milan Laurenčík. Okrem Kapitulíka a Kaššu post obhájili aj Juraj Popluhár, Štefan Zelník, Peter Dobeš a Martin Barčík.

Celý zoznam zvolených kandidátov aj s počtom hlasov si môžete pozrieť na tomto odkaze:
https://www.zilinak.sk/prispevky/7789/zoznam-zvolenych-kandidatov-do-zastupitelstva-zlinskeho-samospravneho-kraja

Kedy nastane výmena?
Nová županka aj poslanecký zbor vzíde z ustanovujúceho zasadnutia novozvoleného zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja, to by malo prebehnúť v najbližších týždňoch. V roku 2013 sa konalo prvé kolo 9. novembra, druhé kolo v niektorých krajoch 23. novembra a poslanci zasadli v Sobášnom paláci v Bytči už dňa 9. decembra 2013, teda mesiac po výsledky volieb z prvého kola. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu