V Žilinskom samosprávnom kraji nešla nikdy k župným voľbám viac ako štvrtina oprávnených voličov


Foto: V Žilinskom samosprávnom kraji nešla nikdy k župným voľbám viac ako štvrtina oprávnených voličov Foto: ilustračné

Spomedzi piatich volieb, v ktorých si občania môžu vyberať svojich zástupcov, patria voľby do orgánov samosprávnych krajov k tým najmenej atraktívnym, čo potvrdzuje pravidelne aj nízka volebná účasť. Z tohto pohľadu sú menej atraktívne už len voľby do Európskeho parlamentu. Naopak, parlamentné, prezidentské aj voľby do samospráv obcí a miest sú na tom účasťou lepšie.

Pred nadchádzajúcimi voľbami do orgánov samosprávnych krajov sme sa preto pozreli na vývoj voličskej účasti. Dovedna sme v Žilinskom samosprávnom kraji absolvovali župné voľby štyrikrát, ani raz neprekročila účasť hranicu 25% oprávnených voličov. Účasť vo voľbách kolíše, rekordným bol z tohto pohľadu rok 2005, v ktorom prišlo svoj občiansky názor vyjadriť len 15,69% ľudí.

Počet voličov súčasného župana klesá, voľba bude tento rok jednokolová

Pritom práve voľby predstavujú pomerne významný indikátor toho, ako sú občania spokojní so stavom Žilinského samosprávneho kraja. Súčasný župan sa dostal na čelo kraja pred dvanástimi rokmi, práve v roku, v ktorom bola účasť rekordne nízka. Vo vôbec prvých voľbách do orgánov samospráv prišlo v rámci územia Žilinského samosprávneho kraja k urnám 23,47% voličov, čo predstavuje v absolútnom vyjadrení 122 067 hlasujúcich obyvateľov.

Nasledovali voľby v roku 2005 so spomínanou nízkou volebnou účasťou 15,69% voličov, v roku 2009 si cestu k urnám našlo už 23,68% voličov. Súčasného župana zvolili hneď v prvom kole, hlasovalo za neho 79 519 občanov. O klesajúcej spokojnosti obyvateľov kraja s vedením svedčí aj fakt, že v roku 2013 vyhral súčasný župan už len s 63 165 hlasmi. Aj volebná účasť klesla približne o dve percentá na 21,57%.

V nadchádzajúcich voľbách bude preto volebná účasť zohrávať silnú úlohu, keďže pri jednokolovej voľbe víťazí kandidát s najvyšším počtom hlasov. Túto zmenu presadila vládna strana SMER-SD súčasného župana, keďže do druhého kola by postúpili len dvaja kandidáti, z ktorých by si ľudia vyberali. Voľby sa konajú už 4. novembra 2017, počas zajtrajšieho dňa prinesieme bližšie informácie o tom, ako správne hlasovať a odovzdať platný lístok.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu