Na žilinskom Gymnáziu sv. Františka ukázali tretiaci možnosti Erasmus+ mladším spolužiakom


Foto: Na žilinskom Gymnáziu sv. Františka ukázali tretiaci možnosti Erasmus+ mladším spolužiakom Foto: gsf.sk

Aj v dnešnej dobre je jednou z najlákavejších možností pre mladých ľudí cestovanie, spoznávanie inej krajiny, novej kultúry či stretávanie nových ľudí však mnohí z nás pokladajú za finančne náročné. Práve tento predpoklad sa skupina mladých ľudí tretieho ročníka Gymnázia sv. Františka z Assisi v Žiline rozhodla vyvrátiť. Pomocou EUROSCOLY 2018, do ktorej sa rozhodli zapojiť, sa snažili zväčšiť informovanosť o projekte Erasmus+, ktorý po celej Európe ponúka viac ako 500 000 ľuďom vo veku od 0 po 99 rokov možnosti cestovania za takmer minimálne náklady.

Pre komplexnejšie predstavenie projektu Erasmus+ zrealizovali pre študentov ostatných ročníkov gymnázia rôzne aktivity a hry, ktoré by mali možnosť zažiť, keby sa aj oni rozhodli využiť príležitosť ponúkanú Európskou úniou. Študenti si vyskúšali “workshopy“, na ktorých si zlepšovali vzájomnú komunikáciu v angličtine na dané témy, zahrali jedny z mnohých “energizerov“ zameraných na uvoľnenie sa od stresu a strachu používania cudzieho jazyka, či vypočuli pútavú prednášku od samotných dievčat už zapojených v tomto projekte.



Ďalším, nie malým bonusom, ktorý sa tretiakom podarilo zrealizovať pre svojich vrstevníkov a mladších spolužiakov, bola 23. októbra 2017 diskusia s Lukášom Hrošovským, zakladateľom organizácie Sytev, ročne pracujúcej na projektoch pre stovky mladých ľudí. Sytev pracuje práve s tými, ktorým sa vďaka Erasmu+ podarí nielen vycestovať za hranice, ale najmä zlepšiť sa vo svojich jazykových znalostiach.

Mladí ľudia veria, že aj vďaka ich projektu sa ľuďom v ich okolí aspoň čiastočne odbúrajú predsudky, stratí strach a viac začnú využívať všetko to, čo je dostupné. Možností na cestovanie je totiž veľa, len my ich musíme viac hľadať a naučiť sa správne využívať. A čím viac, ako učením sa od ostatných, sme schopný posúvať sa a meniť svet, či krajinu okolo nás k lepšiemu?


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Michaela Pauríková, III.B GSF v Žiline